dilluns, de setembre 15, 2014

DIBUIXOS EMPRESSONATS. IAGO VILAMANYÀ






Inaugura temporada artística l’espai expositiu de “La Presó” i ho fa amb una especial i sensible exposició d’en Iago Vilamanyà que converteix en aquesta mostra a l’escultura , el seu element definitori com artista, en element complementari i cedeix el protagonisme al dibuix, tot presentant unes quantes desenes de peces amb les que mostra la seva mirada vital més personal.

Iago Vilamanyà és un artista d’aquells que hauríem de definir com d’altres temps. I dic això ja que és d’aquells creadors que prové de l’academicisme de l’ofici , sotmès a l’aprenentatge amb el corresponent mestre que anava emmotllant la personalitat creativa sota la fèrula de l’exigència tècnica i del domini de l’ofici.

Un sentit aquest d’ofici que li ha permès ser transgressor amb ell mateix i expressar les seves sensacions sense cap mena de necessitat d’establir-se en una corrent definida i sí alhora fer de saltimbanqui entre oposats , passant de la figura a l’abstracció amb deturada a un cert constructivisme volumètric sense que la seva obra pateixi ni en la qualitat noi en l’ànima. Un fet que justament s’evidencia en la mostra que ara presenta a la Presó. 

Una exposició que queda emmarcada clarament en dos espais: un clarament dominat per el sentit del volum i l’altre en el que és la vida, establerta en la dinàmica del dibuix, la que n’estableix jerarquia.





El fons de la sala està presidida per la vesant que hauríem de qualificar com volumètrica. Peces de gres refractari en  les que s’estableix una dinàmica entre formes i volums , en les que l’equilibri de plens i buits domina amb escreix a les que acompanya  un bronze entre Boccioni i Gargallo que presideix l’espai. Tot envoltat per una sèrie de dibuixos que permeten esbrinar de manera ben adient el sentit del ritme , el gest i el concepte de volum que estableix Vilamanyà en el seu treball. Uns dibuixos veritables estudis bidimensionals d’obres que un ja s’imagina depassant el pla per esdevenir volum absolut.





L’altre part de la sala està ocupada per varies desenes de dibuixos en la que s’ofereix la visó més personal de l’autor envers el mon que l’envolta. Com dèiem abans , Vilamanyà correspon al perfil de creador clàssic el que comporta una potent riquesa intel·lectual. Una riquesa que li permet veure més enllà de l’aparença. Si hi afegim la seva peculiar manera de ser en el que la ironia, un punt de cinisme i unes gotes de mala llet conformen un pensament agut, incisiu, però que alhora té un punt amable i seductor fa que les peces , que seran una veritable sorpresa per a molts, impactin i obliguin a la deturada mirada i a un profund anàlisi.

Una exposició que manté a Vilamanyà en el seu nivell i que respon perfectament al seu pensament , aquell que expressa que l’art és procurar estudiar-se a si mateix. Així ho fa en aquesta mostra de recomanable visita.

Iago Vilamanya.
Dibuixos empresonats.
Sala de la Presó. Fins el 5 d’octubre de 2014

Les fotografies han estat manllevades dels fb de Montse López i Quico Melero