diumenge, de setembre 21, 2014

JOAN VILA “D’IVORI”.






Fa tan sols deu anys que s’inaugurava Can Caralt, la seu actual del Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres, i en tan sols deu anys l’espai ha assolit nivell de privilegi a la comarca  no tan sols per la magnífica col·lecció artística que atresora , enveja de tots i vergonya d’altres Museus com el de Mataró, ans també per les temporades que presenta en la seva sala d’exposicions en la que conjuga de manera ben adient les mostres d’artistes de gran qualitat , amb accent en els artistes de la comarca , amb exposicions més emblemàtiques en la que de forma més històrica ens apropa a artistes de més transcendència.





Joan Vila “D’Ivori”  és un exemple més dels grans tresors que encara resten amagats en la gran brolla de l’art català. Nascut a Barcelona el 1890 i mort a la mateixa ciutat el 1947 va desenvolupar aquí la seva ingent tasca , amb uns petits parèntesi a l’Argentina i Paris. Un treball el seu que si bé gaudeix de l’estructura del noucentisme es mou amb igual habilitat en el camp del medievalismes i la fantasia , a bon segur per el seu paper professional en el camp de la il·lustració.

Posseïdor d’una pulcritud extrema i un sentit de l’elegància senyorial, va col·laborar en revistes com el “D’ací i d’allà” i d’altres semblants, en llibres de bibliòfils, decorats teatrals, o figurins per els ballets de Magrinya. És a dir , una dispersa activitat creativa que malgrat aquest sentit de dispersió portava marcada la seva empremta i personalitat.





Ara a Llavaneres poden gaudir d’una excel·lent mostra que aplega mirada del polièdric fer creatiu. Il·lustracions, auques, pintures , dibuixos, dissenys , ex-libris ... es donen la mà en una potser massa atapeïda mostra en la que el desig familiar d’una mirada cronològica desfà el didactisme de la mateixa ja que la diversitat conceptual i creativa de l’autor obliga a una mirada més oberta i intemporal que ens permeti reflexionar sobre la seva ductilitat creativa , establerta sempre en relació a la funcionalitat del seu treball.

Un però que no és pas taca per una exposició excel·lent que ens permet recuperar el bon fer d’aquest gran creador que fou Joan Vila “D’Ivori” que certament , i com subtitula l’exposició, és un il·lustrador oblidat.

Exposició d’obligada visita.

Joan Vila “d'Ivori”, l’il·lustrador oblidat.
Can caralt. Museu Arxiu de St.A. de Llavaneres.

Fins el 12 d’Octubre de 2014

Les imatges poden representar obres no exposades