dissabte, de setembre 13, 2014

TONI CALAFELL. LA PRIMERA





La temporada artística a Mataró s’inicià, com ha esdevingut costum en els darrers anys , amb la inauguració de la corresponent exposició a l’espai Capgròs, fet que enguany ha correspost al nouvingut al camp de la creació plàstica, Toni Calafell.

Eren altres temps en que les exposicions no tenien títol i es presentaven sota l’asèpsia de “Pintures” i com a màxim apareixia un afegitó tècnic ( aquarel·les o olis de...) o l’indicatiu d’indret (paisatges de  la Costa Brava..). De fa un temps s’entenen les exposicions en un sentit global i unitari i per això l’afegitó d’un títol que defineixi en certa manera el sentit del presentat. Encerta Toni Calafell en el títol escollit amb aquest: “La primera: sentiments i colors”, ja que respon en tot a la veritat.

Calafell ha estat en la seva vida professional un respectat arquitecte d’interiors , amb una línia personal que el caracteritzava per la serenor i un clar racionalisme d’ús. Ara en canvi , en el moment d’iniciar-se en la pintura , es mou en un paisatge farcit de detalls, en aquest desig d’expressar com diu ell , els sentiments i els colors de la seva ànima artística, i com és natural el tot s’enfarfega demanant a crits una depuració que evidentment sols pot dur amb el temps i el conreu continuat de l’activitat plàstica.

Deia en la inauguració, que res es fa bé a la primera i la pintura no és excepció. L’obra de Calafell respon justament al que és l’obra inicial d’un afeccionat amb un altre passat poderós en el camp estètic , però novell del tot en el camp plàstic que ha de descobrir a poc a poc, com ho han fet tots.

És doncs en el futur en el que hem de posar el nostre punt de mira. En la seva evolució haurem de jutjar el seu nivell que avui per avui és el de qui està en les beceroles. I en ell, tan sols en ell, està el poder d’escriure’l amb cal·ligrafia o mala lletra. De moment és un aprenent a qui crec l’afavoreix ben poc haver començat a l’espai capgròs, ja que en la comparança amb el nivell habitual de l'indret en surt altament perdedor.