dissabte, de novembre 17, 2007

EDUCACIÓ



El passat dimecres vaig estar a “Pantalla Oberta” el debat de TVM. Encara que el tema estava en la Biennal Torres Garcia degut a que el proper dia 27 de novembre , - ja era hora -, al final hi haurà el lliurament a la ciutat de l’obra guanyadora d’Antoni Perna, quedava clar que el debat s’establiria en el concepte general del món de l’art.

Penso que el debat va ser força interessant. Antoni Luis i Miquel Faidella van intentar apropar-lo cap a la Biennal i l’Associació Sant Lluc que varen merèixer les merescudes lloances de tots , però Antoni Perna, Massimo Cova, Pepe Novellas i un mateix, vàrem endinsar-nos més en el sexe dels àngels, en l’art i el seu paper en al societat. Un debat prou aprofitable que desitjo no fes dormir a qui l’escoltés ni als que el veuran en les repetides revisions del cap de setmana.
Com sempre però tot va acabar amb l’element màgic, l’educació, principi i final, causa i efecte, reflexió repetitiva si es vol, però que manté la seva actualitat i certesa.

Dic tot això quan justament ahir vaig poder-me apropar al Centre de Recursos i de la mà de Montse Lluch , de qui no tinc paraules per agrair la seva amabilitat , vaig poder gaudir de primera mà de la Maleta didàctica dedicada a Rovira Brull que va ser presentada fa uns dies.
Certament no son molts els recursos pedagògics amb la plàstica com a protagonista, i menys si es tracta d’un protagonisme local. El centre de Recursos , amb el recolzament de la família de Rovira Brull representada per Nefer i Xixo ( ambdós del camp educatiu) han fet un excels treball que mereix tota mena de lloances.

He de dir que vaig acostar-me a la maleta amb un sentiment lleuger , d’aquells de veure que hi ha , i vaig sortir-ne admirat de la magnífica aposta educativa que presenten. Una maleta amb fitxes , puzzles, tres projectes de treball dedicats a primària ( obra pictòrica), secundaria ( murals cubistes de Tintex )i batxillerat ( programa informàtic al voltant de la Laia) tots ells enormement engrescadors , atractius per els que l’han de treballar i d’un didactisme fora de mides. Amb un treball al voltant dels milicians descrits en el treball literari dut a terme amb Paco Rodon, un recull biogràfic de l’autor i un excel·lent reportatge fotogràfic de la instal·lació de la Laia. Tot en un conjunt excel·lent que mereix tota mena d'elogis i que pot equiparar-se a qualsevol treball realitzat per les millors institucions artístiques del país.

Per això, i vist el petit ressò que ha tingut aquesta maleta didàctica , vull enlairar aquest comentari per que caigui a mans dels bons mestres que hi ha a la ciutat i així sàpiguen que tenen en ella un element potent, vàlid i personalitzat que els pot ajudar , i molt , en la seva tasca educativa.

Una carpeta que no hauria d’estar única i que hauria de servir de punt de partida per altres experiències. La gent del centre de Recursos està disposada a l’esforç, ara sols falta l’empenta que caldria de mans de la gent que s’hauria de preocupar que la Cultura de Mataró fos un a eina educativa de primer ordre.

PS.- Vaig quedar garratibat en veure la caixa educativa que el MACBA ofereix a les escoles. És magnífica, i segons sembla no hi ha demanda. Serveixi l’apunt per aquell que hi estigui interessat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada