LLUM DE SANTES
L’exposició de fotografies de Les Santes de l’any anterior és l’acte que serveix per començar a escalfar motors per la festa que ja s’ensuma. Artísticament parlant però és un repte que any rera any augmenta en dificultat ja que malgrat que Les Santes son del tot polièdriques , quasi totes les cares han estat ja emprades en les edicions anteriors.
L’exposició de fotografies de Les Santes de l’any anterior és l’acte que serveix per començar a escalfar motors per la festa que ja s’ensuma. Artísticament parlant però és un repte que any rera any augmenta en dificultat ja que malgrat que Les Santes son del tot polièdriques , quasi totes les cares han estat ja emprades en les edicions anteriors.
Així el fotògraf convidat ha de tenir suficient enginy , sensibilitat i capacitat creativa per donar una volta més al cargol i sorprendre al visitant amb un mirada novedosa , fresca i atractiva que permeti subjugar-lo, sabent que aquest està disposat a sentir-se espectador d’una festa de la que se sap protagonista. Un fet que enguany i de la mà d’Isaac Benito no succeeix ni de bon tros.
Hom sembla estar d’acord que el millor és disposar d’un eix fort que serveixi d’element unificador a la diversitat d’elements i conceptes que comporta la festa . Benito ho ha entès també així apostant per la llum de la festa , elevada a títol de l’exposició ( “Llum de Santes”) , però alhora l’ha traït amb una mirada dispersa, variant i inconnexa que refreda el conjunt , el fa poc trempador , i el deixa caure a un nivell de mediocritat que gens l’afavoreix.
Vist així la mostra queda partida en dos conceptes. Per un costat un nucli dur ,potent ,estructurat al voltant d’aquesta “llum” de la que parla l’autor a la que sap treure bon suc amb un acurat concepte estètic i un ritme compositiu que convida al diàleg. Per l’altra un conjunt d’obres d’acompanyament de bona factura tècnica , però de molt escàs pes específic i de menys nivell representatiu.
A més no l’ajuda en res el muntatge de la mostra , establert en una concepte pla , molt poc atractiu , sense cap aposta per l’agosarament i que disposa com a plat principal aquesta aposta visualment atractiva dels focs d’artifici però que curiosament és la que acaba per ensorrar el conjunt expositiu ja que donant-li privilegi vulgaritza a la festa ja que l’homogeneïtza amb la resta ( a totes les festes hi ha focs artificials) , oblidant que si existeix una exposició com aquesta és pel fet de que Les Santes son un quelcom diferent , amb un esperit personal, sempre difícil de copsar si un no se sap submergir en elles.
Una exposició dons en el que l’evident atractiu visual de la correcció tècnica s’esmuny en la feblesa del concepte i en una presentació poc treballada que la converteix en una exposició fàcilment oblidable i que estem convençuts no deixarà pòsit en la bona col·lecció de mostres fotogràfiques que s’atresoren amb els anys.
“Llums de Santes”. Fotografies d’Isaac Benito
Ateneu Caixa Laietana del 10 al 31 de juliol de 2008
Anem per pams... Pere Pasqual. Si l'Isaac Benito des d'un principi ja va dir i reiterar que el títol "Llum de Santes" feia referència a captar les llums més interessants de Les Santes dins el global de les fotografies. però que no volia dir que totes les fotografies tindrien aquest factor, amb què surts amb que totes les fotos tenen que tenir el factor de la llum?. Quan dius "...un eix fort que serveixi d'element unificador [...] . Benito ho ha entès també així..." deixes clar que en Benito pensa i declara que el seu treball ha estat fet en base a les llums de la festa en totes les seves fotos, quan ell ha declarat des del principi i en varies ocasions que la seva intenció és la de captar les llums que ha trobat més interessants de Les Santes.
ResponEliminaCito algunes declaracions escrites al Capgros: "El fotògraf, però, no s'ha volgut limitar simplement a jugar amb la llum". Una altra cita: "Si et limites a buscar una cosa concreta és senzill, el problema està en que jo volia fer-ho tot i estar a tot arreu". Benito no veu imprescindible, en un treball com aquest, intentar "donar-li un sentit únic". "En definitiva, això són les Santes i, aquesta, la meva visió", assegura".
Per ser critic d'art t'has d'informar abans de ficar la pota d'aquesta manera, del contrari comets un error de principiant com aquest.
Per si fos poc, tornes a fer crítica d'un fet del que tornes a estar desinformat. El fet de que el muntatge de l'exposició és "sense cap aposta per l’agosarament " com tu dius, és perquè el pressupost del muntatge és tant baix (i més aquest any que s'ha retallat encara més) que no dona ni per plastificar les fotos. Altre cop has comès el mateix error, parlar i criticar un tema del que en desconeixes les circumstàncies.
En quant a les fotos dels focs artificials que dius que "a totes les festes hi ha focs artificials" i que opines que "vulgaritza la festa", jo he seguit totes les exposicions de les fotografies de la festa, i per un acte que és dels més esperats si no el que més, és el primer fotògraf que fa unes fotos de focs artificials diferents, totes son iguals (tirades a velocitat ràpida per captar l'explosió), son les úniques amb un tret distintiu fins el moment, pel que la teva visió de "vulgars" queda fora de lloc.
Per finalitzar, dir-te que jo respecto el teu punt de vista i el fet que l'expressis, ja que opino que gent com tu fa que les coses no segueixin el camí fàcil de la bona crítica, però crec que en aquest cas t'has equivocat en alguns punts i que rectificar és de savis, i et convido a rectificar sense donar-li la volta per atacar des d'unatre banda.
Gràcies per deixar aquest espai per afegir comentaris.
Nota: No defenso al Benito perquè el conegui, no hi tinc cap relació.
Un mataroní.