dimecres, de desembre 01, 2021

FOTOS AMB ÀNIMA. CRISTINA GARCÍA RODERO A LA NAU GAUDÍ

 



L’any 2017 la col·lecció Bassat va establir una entente de col·laboració amb la Fundació de “la Caixa”, el que va permetre presentar a la Nau Gaudí unes instal·lacions espectaculars de Mario Merz i de Miquel Navarro. Ara amb l’arribada de la nova realitat, retorna la col·laboració amb la presència a la Nau de la mostra de fotografia “España oculta. Fotografies de Cristina García Rodero”. Es tracta d’una exposició de 72 instantànies realitzades en blanc i negre entre el 1975 i el 1988 per l’artista Cristina García Rodero, que romandrà oberta al públic fins al 16 de gener del 2022.

Cristina García Rodero es una de les fotògrafes espanyoles més conegudes, creadora d’un estil fotogràfic personal fonamentat en les emocions i afermat en la perfecció tècnica. En la dècada dels 70 una beca li va permetre fotografiar  festes y tradicions de tota mena en una  España en plena transició, el que conformà una gran col·lecció, “ España Oculta”, un espectacular retrat social y antropològic de l’España del moment.


La personalitat sensible de Cristina Garcia Rodero li permet fer un fotoperiodisme amb ànima, que a més és cridaner des del silenci amb les seves potents imatges curulles de sensibilitat, amb el que reclama l’atenció de l’espectador que es queda fagocitat per la intensitat de les mateixes. El seu peculiar estil li ha permès ser la guanyadora de nombrosos guardons com el Premio Nacional de Fotografia en 1996  o el  Photo España 2017, y així com reconeixements importants com el fet de ser l’única persona de nacionalitat espanyola a l’agència Magnum o ser reconeguda com acadèmica de belles Arts.

Passejar-se per les seves obres ens retrotrau a una Espanya rural que sembla de molts anys abans, dels anys trenta. amb un fer, unes costums, unes tradicions que semblen extretes de segles abans quan en realitat son de tan sols de fa quaranta anys. Cristina Garcia Rodero les fotografia amb una certa asèpsia volent apuntar més cap un historicisme antropològic que no pas en un afany de crítica i molt menys de burla, ja que ho tracta sempre amb un respecte absolut.

Gran exposició l’agafis per on l’agafis. Magistral en el fotogràfic, doctoral en l’antropològic i emocionant en el visual i al respecte de la societat representada. Una expo d’obligadíssima visita .


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada