diumenge, de gener 23, 2022

COLLECCIÓ JOAN MAJÓ. MUSEU DEL CÀNTIR

 



 Aprofitant l’avinentesa de la Festa Major d’hivern de la població. El Museu del Càntir d’Argentona inicia any  amb una esplèndida exposició de terrissa popular, tot presentant part de la col·lecció de terrissa de Joan Majó, sota el títol de “Les formes en els atuells ceràmics”.

pucheros


Tal i com bé s’explica en l’opuscle de la mateixa, és aquesta una col·lecció singular ja que mentre la majoria de col·leccions intenten atresorar  el màxim nombre de peces  provinents de la màxima diversitat d’orígens, Joan Majó amb el pragmatisme que caracteritza la seva ànima d’enginyer, s’ha centrat en uns atuells  determinats i ha intentat cercar  les diferents variants formals del mateixos, la forma i la geometria del cos , així com el més ample escalat de mides possible. A més , ho ha fet no anant a cercar les peces en els ceramistes dels centres terrissers sinó cercant peces viscudes, és a dir amb la pàtina del seu ús i la bellesa de les seves imperfeccions i estat de conservació diverses.



Tan sols entrar en l’exposició, per cert molt destrament muntada, el flaire del popular s’ensuma i ens introdueix en uns mons ja desapareguts , alhora que ens convida  a una mirada antropològica del mon rural. A La gran bellesa de les formes ancestrals, s’hi afegeix aquest escalat  que les eleva encara més, i un es queda embadalit davant la col·lecció de “pucheros” o la “cantirets d’aiguardent de pastor” , de mides proporcionals a la dosi que pertocava al pastor segons els dies de pastura per els que era contractat.


cantirets de pastor per aiguardent

Formes, textures, colors i jo diria que aromes envolten aquesta gran exposició , una petita mostra de l’espectacular  col·lecció de Joan Majó que en la seva generositat ha decidida cedir al Museu del Càntir quan aquest la pugui acollir en exposició, per el que haurem d’esperar a l’ampliació del mateix, que ja sembla comença a albirar-se, en projecte, per a un futur que desitgem no sigui molt llunyà.



Però mentre, gaudim de la singularitat i bellesa d’aquest tastet en una exposició d’obligada visita, no tan sols per els afeccionats a la terrissa, ans també per a tots els amants de l’art i la cultura popular.




Les formes en els atuells ceràmics.

Terrissa tradicional de la Col·lecció de Joan Majó

Del 14 de gener al 20 de febrer de 2022

Museu del Càntir. Argentona

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada