dilluns, de setembre 30, 2024

LA MATRIU I L’ESTAMPA. CA L’ANTIGA

 



Després de l’estiu i l’èxit amb l’exposició “El rastre i la petjada”, primera exposició del cicle “La creació, l’artista”, en arribar la tardor Ca l’Antiga ens sorprèn amb una nova mostra de títol “La matriu i l’estampa” en la que aplega un variat mostroari d’artistes que s’han mogut amb privilegi , en el món del gravat.




En aquesta temporada , Ca l’Antiga aposta per una tècnica ben particular com és el gravat. Una tècnica amb gran història i amb una ample varietat de tècniques particulars que ha estat practicada per quasi tots els grans artistes . Avui, en aquest ocasió, i de la mà del Studio 46 de Barcelona, ens proposa fer una cap-i-tomba i admirar i enamorar-nos del gravat, no tan sols per el resultat final de la peça i  si en canvi enamorar-nos de la matriu coma principi i causa del final artístic del treball.




Com molt bé se’ns diu a l’exposició “amb aquesta perspectiva es trenca amb la idea històrica que la matriu només serveix per a la reproducció d'estampes i que posteriorment ha de ser destruïda per controlar l'edició. En aquest sentit, la matriu es presenta com una mena d'escultura plana, que mereix ser protegida, mostrada i fins i tot comercialitzada. L'exposició ofereix aquesta oportunitat, destacant la matriu com una peça artística digna d'apreciació”.




Una aposta ben peculiar, però amb una força tan terrible, que després de visionar les obres presentades amb les seves corresponents planxes ( matrius ) l’espectador es troba en moltes ocasions dubitatiu en la tria entre planxa o estampa, ja que la perfecció , la puresa i la intensitat artística que atresoren aquestes, no desmereixen en res, i a voltes donen la volta, al resultat imprès que a nivell artístic i comercial és el veritable treball a avaluar .




L'exposició, per tant, ofereix una nova mirada sobre el paper de la matriu en el món del gravat i ens permet endinsar-nos en un món generalment desconegut per part de l’espectador normal que queda aquí subjugat , i alhora enamorat, de l’encanteri que se li ofereix, en una exposició amb noms tan importants com Miró, Ferdinand Fine, Lorenzo Quinn, Adelina Corominas, Jaume Plensa, Antoni Tàpies, i molt especialment Joan Barbarà, i les gravadores maresmenques Catherine Lorton, Cecília Morales, Lourdes Figuera i el desaparegut recentment Lázaro Ferré.




Una exposició de gran qualitat per aquells que ,com jo, estimem l gravat, i una més que grata sorpresa per aquells que en tenien , fins aquesta mostra, desconeixement. Una explosió de molt recomanable visita en el convenciment de que hom que la visita en sortirà del tot enamorat.


La matriu i l’estampa. Col·lectiva de gravats

Ca l’Antiga. teià

Del 20 de setembre al 10 de Novembre de 2024