dijous, de desembre 19, 2024

LES AQUAREL.LES DE JOSEP Mª CARBÓ

 



Josep Mª Carbó (Nascut el 1972) és un artista de Premià amb ben poca experiència a les seves esquenes. Encara que havia dibuixat de jove, no ho feia de manera seriosa des de uns quants anys i va recuperar el tremp amb el confinament en que comença a dibuixar i a publicar-los a les seves xarxes socials. De cop i volta comença a tenir seguidors, començant a retratar a la gent que el segueix. Així realitzà una sèrie de retrats que es deien “retrats des del confinament” que popularitza per les xarxes I aquest setembre realitza la seva primera exposició, i ara es presenta a Moldumat Art.



Certament cal començar dient que Carbó domina la tècnica aquarel·listica, tècnica escoliida per ala realització de les seves obres. encara que no ho faci en base a les regles clàssiques  pre establertes, i sí en canvi  ho faci amb llibertat, agilitat i principalment amb un acurat domini del dibuix al que a posteriori coloreja amb pulcritud i capacitat, aconseguint donar al treball una mirada il·lustrativa ben personal amb la que sap copsar les essències alhora que transmetre-les a l’espectador.



No volem pas dir amb això de que es tracta d’una gran exposició, però sí de que hi ha un parell d’obres de bona factura, com per exemple la de la noia a la llibreria , - fotografia que encapçala l’article-, de gran habilitat, frescor i qualitat, i la resta està treballada amb dignitat i afecte , i tenint en compte que l’autor sols comença la seva singladura artística i creativa, haurem de convenir que parteix amb pas ferm i que esperem veure’l en properes exposicions marcant ja línia i trajecte d’una manera més clara i definida.



En resum, una més que correcte exposició la de Josep M: Carbó a Moldumat , exposició que hauria de marcar-li fites i camins per a poder esclatar en la poètica del quotidià, aquella que comença a  esbrinar-se en aquestes primers peces que podem visionar a Mataró.

 

Josep Mª Carbó

Moldumart Art. Mataró

Del 13 de desembre de2024 a mitjans de gener del 2025


dimecres, de desembre 18, 2024

COL·LECTIVA 15 X 15

 


Com cada any l’associació Sant Lluc presenta la seva col·lectiva “15x15” amb una massiva participació de socis de l’entitat i altres artistes amics, conformant una variada col·lectiva en la que  hi participen en aquesta ocasió 80 participants, el que  demostra la força de l’entitat  i la representació de la realitat artística de la ciutat que la mateixa significa.



Com ja hem dit en altres anys, no deixa de ser aquesta,
 una exposició curiosa, ja que en la detinguda mirada, al costat d’obres de les que fàcil és endevinar  el seu autor, n’ hi ha d’altres que és molt difícil ja que els autors, especialment els no prou coneguts, intenten amb apostes agosarades, encara que no sempre reeixides, sorprendre a l’espectador per destacar en el maremàgnum de propostes presents en l’exposició.



80 artistes hi prenen part en aquesta edició , que son : Ariadna Abadal, Pedro Alonso, Montserrat Ariño Surroca, Laia Arnau, Gloria Badosa, Sherezade Beltran, David Benaiges, Monica Benitez Grilli, Carme Boleda, Paula Bonany, Mariano Cabellos, Manel Campaña, Marta Canals, Núria Candau, Pep Capdaigua, Marta Casas, Eva Casado, Enric Castells, Maria Cot de Torres, Silvia Curioni, Sabrina Delgadillo, Pilar Díaz-Mariblanca, Marta Duran, Carme Fageda, Mario Ferrari, María Fernández Cortés, Victoria Garcia Bautista, Rosa G. Baselga, Virginia Gil, Carlos Gomez, Llucià Gonzàlez, Pepi Guirao, Anna Gurri, Mary Heredia, Eduard Huertos, Hilari Joan, Alfredo Jorge Díaz García, Josep Ma Jubany, Teresa Lagares, Zina López, Edu López de Haro, Enric Lucena, Antoni Luis Planas, Júlia Lladó, Ramon Llinés, Albert Magne, Josep Malagarriga, Margarida March, Toni Martí, Mercè Montserrat, Cecilia Morales, Mariana Orozco, Miquel Ortega, Maryory Pemberth, Rut Pla del Rio, Montse Poch Giró, Antoni Pousacoma, Enric Punsola, Carme Rey, M. Carme Rigola, Sandra Rosal Carbonell, Fabienne Roux, Abel Ruiz, Tomas Safont-Tria, Carme Sanabria, Valentina Sánchez, Jordi Santamaria, Simona Schaffer, Olga Serral, Elisa Shaar, Natalia Smagulova, Ferran Terra Tarrós, Jordi Torrent, Pep Tregón, Sussi Vallejo, Sussi Vilaseca, Mònica Vilert, Maria del Carme Vives i Javier Yelo Martínez.

Noms que us deixem per si teniu el desig d’una obra seva per a la vostre col·lecció.



Com sempre diem , i enguany repetim, és una exposició d’obligada visita que a més permet adquirir a preus moderats obres dels artistes locals, esperonant-los a seguir en la seva tasca, alhora que ens permet igualment gaudir, i adquirir, el treball d’aquells artistes que ens son plaents.



Deixem doncs avui de costat, la crítica artística i deixem-nos portar per l’alegria de l’art que és el que domina en aquesta exposició. convertida ja en tradicional.

 

Col·lectiva “ 15 x 15”. Mercat d’art

Sala del Col·legi d’Aparelladors . Mataró

Del 13 de desembre de 2024 al 12 de gener de 2025



dilluns, de desembre 16, 2024

VII CONCURS DE PINTURA DE LLAVANERES.

 



Aquest passat cap de setmana es fallà i conseqüentment s’atorgà el VII Concurs de Pintura i Escultura del Museu Arxiu de Llavaneres, un premi plenament consolidat en l’espai artístic comarcal i que amb la vàlua dels seus premiats i la qualitat de les obres guanyadores s’ha merescut un respecte absolut en el món plàstic comarcal.



Enguany els participants han estat 81 amb un nivell de qualitat notable que ha dificultat enormement el veredicte als jurats encarregats del mateix que han estat Núria Poch, directora del Consorci del Museu d’Art Contemporani de Mataró – Nau Gaudí, Rosa Codina Esteve , artista i catedràtica jubilada de Tècniques pictòriques  de la facultat de Belles Arts de la universitat de Barcelona, i un mateix coma a tercer membre.

Un jurat que hem tingut una discussió profunda abans de concretar els premis degut al bon nivell de les obres presentades , que ha superat el de les edicions anteriors, com un ho pot afirmar ja que amb l’excepció de fa quatre anys, en plena època del Covid en que va coincidir la falla amb el meu positiu de la malaltia, n’he estat jurat en la resta d’ocasions.

En guany el veredicte final ha donat aquests guanyadors:



Primer Premi.  Catherine Lorton  amb l’obra “Teorema de la memòria”




Seon Premi: Glòria Badosa, amb l’obra Sense títol




Terec Premi: Antoni Darias amb l’obra “El telar”






S’han adjudicat dos accèssits  que han estat per  Albert Gràcia Valls i la seva escultura sobre marbre de Carrara “ Sant Joan i l’arcàngel Gabriel” i per a Cecilia Morales i els eu gravat Joc d’Ombres.







Obres seleccionades


Igualment han estat seleccionades les obres dels artistes Anna Almirall, Montse Badia, Anna Ballester, Francisco Cabanillas, Eva Casado , Marta Casas , Àngels Estella, Carme Fageda, Carles Guardiola, , Cecilia Morales, Rut Pla del Rio, Francesc Puig, Joaquim Roca, Mercedes Rpdríguez, Toni Sangrà, Jordi Santamaria,  Renata Schaffler, Jordi Torrent i Sussi Vilaseca que confegeixen una mostra variada, plural i de qualitat de la que recomanem la visita.

 

Concurs de pintura i escultura.

Museu Arxiu de Llavaneres.

 Del 13 de desembre de 2024 al 12 de gener de 2025

 

 

dilluns, de desembre 09, 2024

HEIDI PÉREZ DIMISSIÓ JA

 



No sé pas si coneixeu els Urbans Sketchers de Catalunya (USC) . Encara que no sapigueu de qui es tracta a bon segur que en alguna  de les passejades fetes per ciutats i pobles del nostre país, us haureu trobat amb un grupet de gent que estan pintant amorosament algun racó del nostre paisatge.

Ells son grups de partidaris de  l’urban sketching que és la pràctica del dibuix en directe de la realitat que ens envolta. Pot ser una activitat solitària però sovint és una activitat que es fa en grup, amb altres dibuixants, i sobretot després comparteixen  els seus dibuixos a les xarxes socials.


Urban Sketchers (USk) és una organització internacional sense ànim de lucre dedicada a fomentar la pràctica del dibuix al carrer (Urban Sketching). A moltes ciutats del món s’han obert comunitats com ara a Catalunya a on hi ha quasi una cinquantena de grups, entre els que es troba el de Dibuixem Maresme que el podeu trobar a l’Instagram amb més de 1500 seguidors.

Aquest grup , amb alta activitat, és l’encarregat de organitzar la VIII Trobada de USK de Catalunya que es realitzarà el proper dissabte 5 d’abril de 2025 . Activitat que es tenia de realitzar a la nostre ciutat però que serà acollida per la veïna població d’Arenys de Mar, després de que la regidoria de Cultura de Mataró, els hi negués el permís per a la realització de la trobada.

Com molt educadament expliquen en les xarxes socials. en un principi havíem escollit Mataró, com a capital del Maresme, però, malauradament, la iniciativa no va ser benvinguda des de la Regidoria de Cultura, i a més, a parer nostre, va ser menystinguda amb l’argument explícit que aquest esdeveniment suposaria una molèstia i no tindria cap benefici per a la ciutadania de Mataró”.

Amb la delicadesa amb la que parlen del menysteniment que els realitzà la Regidoria de Cultura de la ciutat, ja mostren que es tracta d’una gent summament educada , que estimen a l’art i al país, i amb les seves sortides i amb les obres que realitzen fan una difusió popular dels nostres espais i l’expandeixen per arreu.

 M’he trobat amb diferents grups i per diversos indrets, i al costat d’aprenents hi he vist a veritables professionals que copsen amb mà de mestre els racons més coneguts i els més amagats, amb una qualitat artística molt remarcable. I a més de l’aspecte cultural, el fet de l’amplitud de l’organització i la força de les seves difusions, permeten la possibilitat de que la bellesa dels racons més oblidats dels nostres pobles i ciutats s’expandeixin per arreu.

Però a Mataró, capgrossos més que mai, i amb una regidora de Cultura amb una incapacitat que es manifesta en la seva nul·la capacitat de treball i de relació amb els agents culturals locals, ha preferit, com quasi sempre, desaprofitar l’ocasió de que centenars d’artistes omplissin la ciutat per expressar artísticament els seus racons, i en fessin una massiva difusió per arreu del país, considerant amb la seva curtesa de mires que això “no tindria cap benefici cap a la ciutadania”.

Doncs aquesta ciutadania que està fins els dallonsis del nul afany que l’Ajuntament de Mataró té cap el fet artístic , al que voldria mort i enterrat, exigeix públiques explicacions a la regidora , i que ho faci aviat, i no amb el silenci com es habitual quan et dirigeixes a ella. Unes explicacions que han de ser prèvies al seu cessament per el seu no fer res per la Cultura de la ciutat.

HEIDI PÉREZ, DIMISSIÓ JA.