dissabte, de juliol 26, 2025

ART-MATARÓ, DOS MIL....

 


Aquets dies estic endreçant papers i llençat coses que ja no serveixen. Entre l’antiga paperassa vaig trobar aquest article que es publicà al Mataró Report al Febrer de 1999. Es a dir ja fa vint-i sis anys. M’ha agradat recordar aquell somni i per això el reprodueixo ara i aquí, just a la vigília de Santes, a veiam si fan el miracle.

 

PUNT I RATLLA. MATARÓ REPORT . FEBRER DE 1999

En Pau i la Viver havien decidit passar aquell dia a Mataró. Artferits, havien llegit el molt i el bo que els mitjans informatius deien d’aquella ciutat que en pocs anys havia esdevingut centre de referència en el món de l’art. A més, la poca distància de Barcelona, feia la visita encara més fàcil.

Després d’admirar la gegantina Laia que els donava la benvinguda i dirigir-se al centre de la ciutat, caminaren Riera amunt i tot deixant de costat la sala de la Caixa Laietana dedicada a mostres de caire social, es dirigiren a l’Ajuntament on van rebre un ample i explicatiu dossier del munt de possibilitats culturals i artístiques de la ciutat.

Tot passant per sota l’edifici, entraren a la plaça on divisaren Can Palauet. Era aquest un centre dedicat especialment a mostres provinents d’estaments oficials i de les més importants fundacions privades però que no obviava un parell de mostres localistes de producció pròpia. Ara , aprofitant l’èxit aconseguit pel taller de Gravat Rafael Estrany  a la fira Estampa de Madrid,  presentaven una excel·lent col·lecció de gravats antics provinents de la Calcografia nacional i les obres premiades en el darrer concurs estatal.

La llum del dia donava brillantor a les llambordes de la plaça quan la travessaren, tot gaudint de l’escultura Mataró de l’artista local M. Cuachs, per anar al renovat Museu Local. Una necessària ampliació havia permès presentar adequadament les seves peces entre les que destacaven la col·lecció de gravats de Goya, un parell de dibuixos primerencs de Dalí,  una petita mostra de pintura d’entre segles XIX i XX,  i la valuosa col·lecció de pintures sobre taula. El bon nombre de peces  de restes de l’antigor, s’havien desplaçat a les noves dependències de Torre Llauder, que caldria visitar en el camí de tornada. La seva sala d’exposicions es dedicava a mostres de qualitat amb una especial tendència en els artistes propers.

EL Carreró va portar-los flaires de vells temps quan el travessaren per endinsar-se en el nucli antic.  Amb el fons del soroll animat del mercat casolà de la plaça Gran, Santa María els esperava radiant, especialment la capella dels Dolors, que havia aconseguit finalment rebre l’atenció que mereixia.  Restaurada i correctament il·luminada, el treball de Viladomat esdevenia en la joia del barroc que sempre havia estat. Una ullada al Museu Arxiu arrodonia la visita.

Mentre dinaven donaren un cop d’ull a  cèntims una acurada revista cultural local tot comentant el que encara els quedava per visitar. L’Ateneu era allà mateix. Les magnífiques instal·lacions acollien mostres diverses. Si feia poc era una mostra d’art americà dels setanta la que havia provocat cues, ara era una important exposició sobre el surrealisme la que omplia la primera planta. I el mateix s’esdevenia a la segona, amb una mostra sobre l’escola de Mataró, l’única escola amb nom propi i que mai havà existit tal i com explicava l’acurat catàleg.

D’allà a la presó hi havia tan sols dues passes: L’antic edifica havia estat convertit en un Museu d’Art amb una dedicació especial a les tendències més actuals, alhora que disposava d’informació informatitzada dels artistes de Mataró i comarca. Juntament amb un fons important presentava aquells dies un seguit d’experiències en forma d’instal·lacions entre els signes cabalístics actuals i els medievals.

La fundació germans Arenas, carrer d’Argentona enllà, oferia un complert recorregut per l’art produït a Mataró en el segle  XX. L’evolució del paisatge i la figura, l’arribada de les noves tendències, la figuració i l’abstracció...Les  característiques de la ciutat i el nombre dels seus artistes permetia extrapolar i veure l’evolució de l’art en el país i el segle. La mostra d’un artista local reconegut en la sala d’exposicions temporals  encara ho feia més palès.

Ara sols quedava anar a la Casa Coll  i Regàs per veure el centre  d’estudis Puig I Cadafalch i acabar donant un tomb  per algunes de les galeries comercials que s’havien muntat al voltant d’aquest ambient, digué en Pau en anar a travessar el carrer  quan una botzina intensa martiritzà les seves oïdes.

El so va despertar-lo. El rellotge marcava tres quarts de set. A la ràdio sonava “Que hay de malo en perseguir un sueño”.