dimarts, de gener 20, 2009

EDUARD COMABELLA

Han estat diverses les vegades que en aquests darrers dies he parlat de l’impagable exposició antològica que al voltant de l’obra i la figura de l’Eduard Comabella omple les sales de Can Palauet.

Com no que vull repetir el consell de l’obligada visita , però avui vull a més convidar-vos a visionar el petit documental a modus d’un “30 minuts” , que al voltant de la seva figura i la seva obra , emetrà demà dimecres ( avui per a molts) Televisió de Mataró a les 21. 30 hores, amb el títol de “Eduard Comabella . Il·luminant el seu record”.

És un programa amb guió i direcció del que això escriu , amb imatges , muntatge i realització de Pep Andreu. En ell i amb l’ajut de diverses imatges d’arxiu i principalment amb la veu i el sentiment dels seus companys Marta Duran , David Salvadó, Pep Suari , Félix Gallego “Monreal”, Josep Manuel Calleja i Jaume Simon, que intentaren repassar l’home i l’artista , alhora que la seva transcendència ara , vint anys més tard.

Un documental fet amb el cor i el sentiment però amb l’afany de recuperar l’artista i l’obra , ja que tots tenim ben clar que cal recuperar de l’oblit el nom de l’Eduard Comabella, l’home , l’amic i principalment el gran artista.

O sigui que ja ho saben. No em fallin. Demà ( o avui ) dimecres , a les 21.30 els espero a TVM. Just abans del partit de l’Espanyol- Barça. Espero que no se’n penedeixin de la tria.

ROSA CODINA ESTEVE


Si el consell anterior és obligat , el mateix haig de dir de l’exposició que Rosa Codina Esteve presenta aquest divendres a la seu del Col·legi d’Aparelladors i.... Una exposició que sense ni tan sols saber que hi haurà exposat sé que serà de tal qualitat que tots quedarem bocabadats , ja que Codina.Esteve és del millor del que corre per Mataró , -i amb avantatge -, i això que hom , poders públics i privats l’ha menystingut i sigui el petit tastet d’aquella sala municipal que es trobava a l’entrada de l’Ajuntament , la seva darrera presència individual a Mataró. ( Vergonyosament estem parlant de 1992 ).

Una exposició de justícia que m’han honorat amb l’encàrrec de la seva presentació, convidada que com en poques ocasions he acceptat amb tant de gust.
Una exposició que si us interessa el bon art heu de visitar de totes totes.

EDUARD FERRÉS I PUIG


Tot cercant unes dades per fer la presentació de Codina-Esteve m’ha caigut a les mans el llibre de l’arquitecte de Vilassar de Mar , l’Eduard Ferrés i Puig , nom amagat rera el pes dels grans arquitectes de començament de segle , però d’una vàlua excepcional , amb un important paper a Mataró, on va ocupar el càrrec d’arquitecte Municipal i és el responsable de les cases del Carrer Goya , les del Palau , o l’edifici de l’Aliança Mataronina , com també ho és de l’hotel Palace de Madrid , del casino d’Estoril , de l’edifici del carrer Pelai de Barcelona ,antigament magatzems El Siglo , actualment C&A, o de molts dels edificis de l’Exposició de Barcelona de 1929.
Dons be, tot xafardejant he trobat aquest dibuixos de diferents projectes de mercat municipal per a Mataró, allà abans dels anys 20.


Ara , amb la polèmica de la Pça de Cuba , si més no be poden servir d’element de reflexió.