diumenge, de maig 25, 2014

MIRADES SINGULARS




 Hi ha exposicions que depassen el marc que podem considerar exposicions normals. Succeeix a vegades en raó de la importància de l’autor, del nivell d l’obra presentada , de la transcendència de la mateixa ... , o com en el cas que ens ocupa per la vàlua de la connexió artística , creativa i social del presentat.

“Mirades Singulars” és el títol d’una exposició que es presenta a la sala de la Fundació Iluro en la que 12 artistes , als que sens cap mena de dubte hem d’assenyalar amb majúscules, com son ALBERT ALÍS, PERE-MÀRTIR BRASÓ, JOSEP Mª CODINA, MANUEL CUSACHS, MARTA DURAN, ANA GARCÍA, RICARD JORDÀ, PERECOLL, MARC PRAT, ALBERTO ROMERO, TOMÀS SAFONT-TRIA I JOSEP SERRA , col·laboren amb la Fundació Privada el Maresme presentant una variada mostra del seu fer però d’una manera social i solidària ja que una d’aquestes obres està cedida a la fundació alhora que ha servit per un treball creatiu realitzat per vint-i-quatre persones amb discapacitat intel·lectual que han fet la seva personal i artística recreació de la mateixa.





És obvi que una exposició de tal mena no precisa ni exigeix una crítica a l’ús . La importància i la potència del missatge que ofereixen tots els artistes , els professionals i aquelles persones que des de la seva discapacitat han sabut fer-ne lectura personal , depassa molt per damunt qualsevol anàlisi que vulguem fer, però aquest fet no ha deixar de costat un parell de detalls dignes de remarcar.

En primer lloc cal remarcar l’actitud dels artistes professionals capaços , no tan sols de respondre de manera espectacular en el seu paper didàctic i de compenetració amb la disposició dels nous creadors , ans també en l’excel·lència de les peces que podríem considerar “lliures” que presenten a l’exposició.

Els dotze artistes presents semblen rivalitzar en la qualitat del presentat i cap d’ells s’ha limitat a la presència amb obres d’estudi i sí en canvi han apostat per treballs de potència i qualitat , corresponents bàsicament a les seves darrers fornades creatives , el que composa un conjunt dispers en el concepte artística degut a la varietal i multiplicitat de les estilístiques , però enormement homogeni en el que pertoca a la qualitat i a la veracitat de les obres presentades que serveixen per remarcar el punt àlgid dels mateixos i alhora el magnífic nivell del que en aquests moments està gaudint la plàstica de la ciutat i comarca.




I que a dir dels vint-i-quatre grans artistes que amb el seu fer remarquen el paper de l’art com element de cohesió i principalment en el seu sentiment de teràpia per el d’aflorament de les sensibilitats més interiors i la possibilitat d’expressar-les de manera , no tan sols adient , ans en ocasions de manera absolutament magnífica.

Una exposició aquesta de “Mirades singulars” que obliga també a l’espectador a fer-ne una mirada singular de l’exposat. Una mirada doble que tant en l’artístic com en el camp social és enormement plaent i enriquidora el que fa que sigui aquesta una mostra d’obligada visita que nosaltres aconsellem amb tot plaer.