diumenge, de maig 29, 2016

GLÒRIA BADOSA. ENTRE BLAUS I TARONGES.




Fa molts anys que conec a Glòria Badosa, a bon segur que d’abans que comencés a pintar i he pogut seguir la seva trajectòria artística en els pocs moments en que n’ha fet presència pública ja que ha estat molt gasiva en el camp expositiu.


El seu fer, ben fonamentat tècnicament després del seu aprenentatge amb Pau Mañé, s’ha establert sempre en l’essència del color com a eix d’una mirada figurativa,naturalística i poètica., però de fa un temps aquests conceptes van anar perdent força degut a una cerca més profunda de l’essència i un despullar constant de l’anècdota , fins arribar al que era inevitable, a un abstracció , cromàtica això sí, però abstracció en el sentit més definidor de la paraula, que és com es presenta en aquesta agosarada i ben vàlida exposició a la sala del Casal.



Passejant-me en solitud per la mateixa la ment em va retrotrauere , salvant infinites distàncies a l’obra de Nicolás de Staël, amb aquests espais geomètrics amb desitjos d’inmensitat, , amb aquest contructivisme equilibrat en el formal i el cromàtic. Simplement amb colors plans , amb taques cremoses,en contrast complementari, amb pinzellades amples, Badosa és capaç de construir un personal univers pictòric en el que evidentment cal encara evolucionar, solventar els gruixos fronterers que cal rebaixar i fusionar, però que marca una personalitat artística que com cal no vol deturar-se en el senzill per apostar per una valentia superior.

Cal dons felicitar efusivament a l’autora i demanar-li tan sols un grau de valentia més, apostant també per altres tonalitats no tan agraïdes, rebaixant així l’alt grau de deorativisme d’alguns dels seus treballs. Un fet aquest que no desmereix l’interés del presentat en una exposició de recomenada visita.


No vull acabar sense reproduir el poema que Ràfols Casamada dedicà a Staël i que em sembla adient front d’aquesta exposició.


....damunt el blau
a dins del blau
a encara darrere
el blau
apareixen les figures
signes o estrelles
I es mouen les ones del blau
damunt la tela