diumenge, de gener 21, 2018

CÀNTIRS A L,ANTIGUITAT. COL.LECCIÓ JAUME BAGOT






La sala d’exposicions del Museu del Càntir, llueix com quasi mai, ocupada com està per un fet purament museístic  adient a la seva activitat, amb la presentació d’un petit tastet de càntirs de l’antigor procedents  de la Col·lecció de Jaume Bagot, el jove argentoní que dirigeix i regenta una de les galeries arqueològiques més importants de Barcelona, si no la que més, i amb una gran relació amb grans col·leccionistes i alguns dels més importants museus del món .

Per aquesta ocasió, que esperem i desitgem no si pas l’última, Bagot ens presenta un parell de dotzenes d’ ”askos” , procedents des de l’edat de bronze, l’imperi Hitita i la cultura xipriota ( totes ells del segon mil·lenni abans de Crist) , fins a peces pertanyents a la cultura Daunia, Canosa i Apúlia( Itàlia) , dels segles IV i V a. de Crist, amb l’afegitó d’alguna peça de la cultura micènica , del segle XII a. De Crist.




Una col·lecció impressionant per la seva importància històrica però alhora també per la seva gran bellesa plàstica que a més a més ens permet fer-ne una translació mental a peces actuals i tradicionals de la ceràmica més propera.
Unes peces , els askos, destinades  per guardar líquids: olis, perfums i potser aigua lustral per a fer cerimònies religioses. És a dir aigua que no era per els homes i sí dedicada als Déus.




 Unes peces que vistes ara i aquí ens emocionen per la seva història, però també per el seu especial magnetisme estètic plàstic.  Obres , les zootròpiques, emocionants per la seva simplicitat  i alhora intensitat. I que dir de la ceràmica més pura i formal, amb una senyorial estructura de volums i decoracions, tot per acabar amb les peces ceràmiques d’estructures escultòriques i policromades , veritables joies plàstiques en les que l’equilibri entre formalitat i intencionalitat en el concepte se’ns presenten amb una rotunditat tal que bé podrien haver estat gestades per un artista de l’actualitat.

Una exposició que no s’hauria de perdre ningú. Ja siguis amant de la història i/o l’arqueologia, o simplement siguis amant de l’art , sigui quina sigui la seva estilística o tècnica , trobaràs en aquest petit i meravellós tastet la millor font per sadollar la teva set cultural.




Una exposició meravellosa que mereix tot aplaudiment , i com no , l’agraïment al col·leccionista Jaume Bagot, que esperem ens segueixi delectant de tant en tant amb tastets d’aquesta mena.


Felicitats a tots els que ho han fet possible.

Museu del Càntir. Argentona. Fins el 25 de febrer de 2018