dissabte, de novembre 10, 2018

RAFEL CODINA. MÉS ENLLÀ DE L’OFICI.





Feia tan sols dos dies en que li havien atorgat a ell i la seva empresa el premi de Cultura Mataró per tota una trajectòria artística, quan Rafel Codina March presentava exposició a l’espai capgròs. Després d’unes quantes temporades d’anar-li al darrere , havia accedit a fer públics els seus treballs més creatius , lluny d’aquells també públics, però més en la vessant que haurem de considerar industrial. 




Com bé va dir Ruth García en la presentació, el treball de Codina es mou en la sempre sinuosa i difosa línia que separa sense límits clars l’art i l’artesania, o dit d’altre manera l’ofici i la creació.  Una línia que per se ja va provocar el concepte diferencial d’arts aplicades i d’oficis artístics, i que malgrat el pas dels anys mai ha acabat de definir-se malgrat que en totes elles  han existit creadors de tal magnitud que seria pecat mortal no considerar-los artistes amb tots els ets i uts.





Rafel Codina ens presenta un acurat mostroari dels seus treballs en forja en el que demostra el seu aclaparador domini d’una tècnica i un ofici que no té secrets per a ell. Aconsegueix fer les giragonses més inversemblants per portar al material a plegar-se, i mai tant ben dit,  als seus desitjos creatius i aconseguir al final l’objeciu previst i/o somiat.




Però llavors retorna la pregunta, artesà o artista?. Si ha d’existir resposta a la mateixa, que jo ho dubto, em decanto per la d’artesà ja que el treball certament artístic que realitza està més decantat cap a resoldre encertadament el repte d’una funcionalitat que no pas a cercar les emocions  i sensacions estètic creatives que dona l’art.

Evidentment Codina contradiu a Plensa que afirma que l’art no serveix per a res i que per això és tant important. L’art de Codina  serveix, i tant que serveix, però alhora supura un plaer estètic important.

Per completar la mostra Codina ens ofereix un seguit de pintures , seguint el mestratge de Jordi Arenas de qui va ser alumne i que any rere anys ens mostra  al sant Lluc.
L’exposició té com a llacet un recull fotogràfic de diversos treballs que té escampats en indrets particulars de tot el país.




Una mostra interesant per a certificar el paper de la forja com a element artístic i per renovar el vell dilema d’artista o artesà com a qualificatiu a aplicar a gent que treballen amb la maestria que ho fa Rafael Codina.

Més enllà de l’ofici
Espai capgròs 
del 5 al 28 de novembre de 2018