diumenge, d’abril 11, 2021

LES FLORS D’ESTHER TENEDOR

 



Esther Tenedor és un artista de Caldes de Montbui  relacionada amb Mataró per raó de qui és la seva mentora., el que la va fer prendre part en la darrera edició de la Sant Lluc amb una obra de dimensions importants en la que ens oferia una visió floral tradicional però en una versió que podríem considerar com desconstruïda que va esdevenir una de les sorpreses de la col·lectiva , alhora que una de les obres més destacades.

Ara debuta individualment a Mataró i ho fa presentant una exposició a l’espai capgròs amb el protagonisme pictòric absolut de la temàtica floral i amb l’afegitó de dues peites peces escultòriques.

Ens sorprèn Tenedor presentant en el que pertoca a les peces de mides més generoses , un conjunt de composicions florals antitètiques a la que presentara en el sant Lluc . Si allà l’obra respirava ritme, gest, modernor, ganes d’innovar en una temàtica que fins i tot semblava quedar en desús, aquí, malgrat una certa agilitat de pinzellada , Tenedor s’entesta en retornar a la pintura floral de temps passats, amb unes composicions de caire clàssic i limitant al mínim les experiències que podrien donar un to més viu i actual al seu treball.

Curiosament però, acompanyen residualment a la mostra, unes poques obres de mida petita en les que l’agosarament cromàtic i l’encertat treball deliqüescent dona pas a unes obres enormement atractives visualment i amb la força d’una visió actual, viva i palpitant demostrant que la temàtica floral segueix essent una temàtica viva en els conceptes pictòrics actuals.

Se’ns ofereix dons una dualitat conceptual que nosaltres traduïm a dubtes essencials  en el camí a seguir. Ens quedem als anys 70 o avancem pel segle XXI. Un dubte que sos pot resoldre la pròpia autora però que per al crític està ben clar. El futur de Tenedor està en l’obra del Sant Lluc i en aquets obres àgils i atrevides que avui presenta, i en anar arraconant aquella concepció floral més estàtica i desfasada.

Una visió que es referma contemplant el parell d’escultures que arrodoneixen l’expo i que mostren a les clares unes inquietuds ben llunyanes al mirar enrere i en el desig d’albirar un futur més escaient i d’acord amb els dies artístics que ens toca viure.


Espai capgròs

de l'1 al 28 d'abril de 2021