dimecres, de novembre 09, 2022

PELL MUTANT. JORDI NIN

 



La sala del Col·legi d’Aparelladors de Mataró, o com coi es digui després del canvi estructural de nom de la professió, acull en aquest mes una exposició singular, tot presentant part de la sèrie “Pell Mutant” a càrrec de Jordi Nin. Una exposició que no essent pictòrica esdevé de les més plàstiques que s’han exposat en les darrers temporades.


Jordi Nin és essencialment un artista de la llum. És artista multidisciplinari en creacions audiovisuals, cinematogràfiques i fotogràfiques essent un dels pioners en la realització d’intervencions urbanes mitjançant il·luminacions i projeccions arquitectòniques de gran format sobre edificis emblemàtics.  Intervencions realitzades en edificis tan emblemàtics com l’Alcázar de Còrdoba, la catedral de Santiago o l’Ajuntament de Barcelona. Igualment com especialista en il·luminació va ser el responsable de la il·luminació de la Capella dels Dolors de la nostre ciutat.



Ara ens presenta el treball “Pell Mutant” que ell mateix defineix “com un treball fotogràfic d’arqueologia del present que busca els espais migratoris de la ciutat on les persones abandonen els seus missatges. El projecte s’ha basat a trobar aquests espais ocults a la distreta mirada del passejant i desxifrar les imatges i missatges de tota mena que se superposen en les parets. Fora de context i a través d’una nova mirada es transformen aquests missatges en una nova dimensió visual, provocant una lectura atenta i estètica d’aquest univers de la ciutat”. Un treball realitzat al districte de Ciutat vella de Barcelona durant els anys 2018 i 2019, que converteix a l’espectador en un personal “voyeur” de les accions que han efectuat altres ciutadans  en l’espai urbà comú.




Un treball , aquest, que podria esdevenir banal, o simplement anecdòtic , sinó fos per l’agudesa de l’artista que ens fa avinents detalls i curiositats que converteixen el resultat de la recerca en una mirada sociològica d’alt voltatge que sorprèn a l’espectador que s’havia quedat atrapat en la força visual i cromàtica de les imatges, i observa que en totes i cadascuna de les obres presentades existeix un quelcom més, una mirada oculta, una segona i una tercera lectura visual i social que ens obliga quasi a voler saber  quins son els protagonistes dels elements dels col·lages visuals que ens han abduït.



Si afegim  el fet de que el concepte ve acompanyat d’un perfeccionisme tècnic i reproductiu irreprotxable, haurem de reconèixer i qualificar aquesta exposició com excel·lent  ja que conjuga a la perfecció continent i contingut, estètica i misteri, adobada tota ella per una força comunicativa de gran intensitat que la converteix en una exposició d’obligada i  detinguda visita a la caça i captura dels mil i un detalls que ens ofereix cada obra d’aquest artista amb majúscules que és Jordi Nin.

Felicitats.



Pell Mutant. Jordi Nin

Sala del Col·legi d'Aparelladors de Mataró

del 4 de novembre al 4 de desembre de 2022