diumenge, de maig 28, 2023

MARTA CANALS, EL FRACÀS MÉS GRAN D’APARELLADORS.

 


Fa poc que la nova junta del sant Lluc ha començat les seves actuacions, i ho ha fet amb habilitat, sense un gran èxit, però mantenint la línia que havia estructurat l’anterior durant forces anys, mentre que els espectadors estàvem a l’espera d’una nou cartipàs expositiu, que ens obrís les portes a noves mirades.

Però aquest mes ha tocat la creu. Aquella aposta que en principi presumeixes interessant però alhora de la veritat et dones compte que és un fracàs absolut , com ho és l’exposició de Marta Canals amb el títol “Una mirada al mar” , amb la que l’artista inicia la seva carrera expositiva.

La sala del Col·legi d’Aparelladors és una sala amb prestigi a Mataró. La trista situació expositiva de la ciutat, la convertit en el millor espai expositiu individual de la ciutat, vista la negativa a fer exposicions habituals de la Fundació Iluro, i la nul·la possibilitat que existeix en les sales municipals. En ella, i des de la seva inauguració fa més de quinze anys, ha mantingut una aposta per obrir una finestra als autors professionals o de un cert nivell de qualitat , no havent acceptat a aquells artistes que hauríem de qualificar com amateurs, a qui enviava a exposar a la sala del Casal, un espai més petit i limitat.

Ara, no sabem per quina raó, sembla haver canviat els criteris, i ens presenta l’exposició de Marta Canals, que segons el que un va poder entendre, és professora d’art a nivell escolar, però que gaudeix d’uns valors artístics molt minvats que converteixen la seva obra en una obra del nivell baix que podem trobar en qualsevol fira d’art de poc nivell, de les moltes que es produeixen en el nostre país.

És evident , per a qualsevol que tingui un mínim criteri, que l’obra de Marta Canals no està per ser exposada a Aparelladors, i aquest sentir no és una expressió sols del crític ans també de qualsevol autor amb un mínim de nivell, per el que queda clar que les beceroles artístiques de l’autora, essent solament salvables i amb molts peròs en contra,  les tres obres petites que estan en les vitrines i essent molt benvolent algun paisatge en que no hi entri el tema marí com a protagonista ja que tots ells son d’uns nivells ínfims de qualitat.

Però està clar que més val una relliscada , per forta que sigui, en els començaments que no en una temporada reeixida i florida. Per tant, tots sabem el que toca a la gent del Sant Lluc, ser molt més exigents en el que s’ha d’exposar i als artistes ser-ho amb les obres que presentin.

Llavors queda clar que no serà possible una crítica tan negativa coma aquesta, la d’una exposició que no hauria d’haver existit.

 

Marta Canals. Una mirada al mar

Sala del Col·legi d’Aparelladors.

Del 26 de maig al 25 de juny de 2023