dijous, de maig 18, 2023

PSC MATARÓ I CULTURA. UN MATRIMONI IMPOSIBLE



 Aquest dimarts vaig acudir, convidat  tant per Toni Estopà com per M.J. Carrasco a la presentació pública del programa electoral (?) de cultura del PSC de Mataró per les properes eleccions municipals amb un resultat que amplia el de decebedor.

 Abans de tot , i per si algú no ho sap, soc socialista de cor, encara que no de carnet. Tota la meva vida he votat socialista en les eleccions generals. No ha estat el mateix en les municipals. Essent resident a Argentona , vaig votar una vegada per Iniciativa , amb Josep Fité de cap, i a Mataró , les properes eleccions seran les terceres en les que votaré en blanc, ja que amb consciència , i per a qualsevol persona que entengui la importància de la Cultura en la vida de la ciutat, és absolutament impossible votar el projecte (?) cultural del PSC , tant per la seva absurditat com per la seva inexistència.

Avans d'ahir va quedar evident un cop més, en la presentació pública feta a la Presó, sense micros, no fos cas que s’escoltés massa. Amb tan sols unes 50 persones, i amb escassa representació artística: Mariano Cabellos, Catherine Lorton, Esther Aliu, Margarida Riera, Manolo Prieto i una representant del Taller de Gravat. Com s’observa cap artista de primera línia entre els representants.

El que van dir és fàcil de resumir: Res, però res de res, entelèquies , figuracions però cap projecte clar , no tan sols en el món artístic ans també en el cultural. D’art en varen parlar  mig minut  escàs i per elucubrar al voltant del MAC, projecte imposat per la Generalitat i del que l’Ajuntament soto vocce , maleeix. Un projecte de fanfàrria , sense cap mena de resultats, ni artístics ni de contacte públic. I com a fet demostratiu era l’absència absoluta de qualsevol persona relacionada amb el mateix, en aquest presentació cultural.

En el que pertoca a idees culturals, cap ni una, ” mirarem de renovar el Monumental”, quan aquest és un teatre del tot obsolet que ja es volia tirar a terra en el temps d’Ivàn Pera com a regidor de cultura. Seguir recolzant el popular, amb les Santes al capdavant i afegir-hi  romeria del Rocío, i altres elements forans a la cultura de casa. Però d’apostar per una vegada per la cultura pròpia, res de res.

Deixant de costat l’inexistent projecte artístic, la resta va ser una debacle total, a qualsevol pregunta del públic, apareixia l’habilitat apresa de polítics d’ofici, amb cap  benefici fora del propi, com el cas del regidor de Cultura, que amb habilitat et deia que tenies raó, però que fora d’això, res més.

Una presentació cultural de poc més d’una hora i quart, amb preguntes del públic, ho diu tot. Cap aposta cultural general iniciada des de l’Ajuntament i per part dels assistents un “que hay de lo mio ” que demostrava la pobresa cultural d’un ajuntament sense cap mena de projecte cultural per el futur i que en aquest sentit porta a la misèria en el tema a una ciutat que s’esforça per a si mateixa en sortir del forat .

Un semifotisme generalitzat, traduït en no podem ni volem fer res fora de mantenir les quatre veles estructurades que queden  com son l’aula de teatre i la peculiar escola de música. De la resta, res de res que la cultura per el govern de la ciutat no serveix per a res fora de lluir una mica si tenim sort i algú destaca en ella.

Per a mi ja us ho anireu fent, perquè evidentment no serà amb el meu vot que aconseguireu els vostres nuls i quasi inexistents objectius. I si em permeteu , escolteu aquest diguem-ne consell, per les propers eleccions si no teniu res a dir, deixeu-vos de presentacions inútils i bajanades totals, i seguiu com ara, aprofitant-vos dels èxits creatius dels mataronins que treballen i s’esforcen lluny de vosaltres ja que no se senten representats pe aquest inútil departament de cultura.

PS.- Per cert, Cultura em segueix devent-me el que vàrem acordar per escriure el catàleg d’artistes mataronins a Nova York. Total era pel març del 2019, és a dir fa quatre anys. Suposo que el cobraré abans em mori, o al menys aquesta és la meva esperança, encara que amb els polítics actuals tot és possible, menys la correcció i la coherència.