dimarts, d’octubre 11, 2005

EL TRASLLAT DEL LABORATORI DE L’ICS. CONVENIENT I NECESSARI

Tornant d’un cap de setmana al País Basc gaudint de la millor companyia ( la meva dona) , una gran dosi del millor art (Chillida Leku i Guggenheim) , uns excel·lents àpats( com sempre passa en aquells indrets), un arriba amb les piles una mica carregades després del munt de feina i problemes de la darrera quinzena.

Coses hi ha per parlar del vist i viscut, però en el repàs de les novetats de per aquí no vull passar per alt comentar la petició de l’Ajuntament per demanar la permanència del Laboratori d’Anàlisi Clíniques a Mataró.

Entenc que és un fet políticament correcte. Uns ciutadans ho demanen i l’Ajuntament com a representant dels mateixos trasllada oficialment la petició. A un nivell oficial tot correcte , però de veritat i sanitàriament parlant, que es quedi el laboratori a Mataró, és el millor?.
L’agrupament de laboratoris que l’ICS està duent a terme certament respon a uns criteris economicistes que no per això impliquen una pèrdua de qualitat ans el contrari, tot apuntant el bon treball dels professionals del laboratori mataroní.

Els criteris de la queixa s’estableixen en un cúmul d’errors que cal aclarir:
- És absolutament fals que hi hagi una pèrdua de qualitat pel fet del trasllat de mostres. Aquest trasllat és habitual en tot el món. A l’Estat els quatre laboratoris que dominen el mercat són catalans i reben mostres d’arreu, amb un transport adequat , i sense merma de qualitat. A Mataró el 98% de l’analítica privada es realitza a Barcelona sense cap mena de queixes per part d’usuaris i personal mèdic.
Exemple paradigmàtic és que Catalunya és centre de referència en l’analítica d’Estudis Clínics ( els que fa la indústria farmacèutica per avaluar medicaments) . Les mostres arriben d’arreu del món amb tota garantia.

- És confondre a l’opinió parlar de temps de transport i no parlar de temps entre la presa de mostra i la realització de l’analítica, que generalment serà menor que actualment.

- Parlar de possible colapse en el tema urgències és demagògic. Un petit recolzament en el laboratori hospitalari seria més que suficient. Les urgències no hospitalaries de caire immediat son molt poques.

- És espantar el parlar de trasllats a Barcelona per realitzar certes proves. Sols cal en els mateixos casos que en l’actualitat.

- Les possibilitats informàtiques que permeten tenir el resultat a Mataró en el mateix moment que en el Laboratori Central , fa que es mantingui el vincle del servei personalitzat . No hem d’oblidar que els resultats analítics són dades fredes, que sols tenen valor en l’avaluació del metge al respecte del pacient.

- Però sobre tot cal parlar de qualitat. El camp de la tecnologia científica avança a passes gegantines. El millor dels aparells queda obsolet en quatre anys. Això fa que sols els laboratoris grans disposin de la millor qualitat en utillatge , i estiguin en una evolució permanent. Els laboratoris de tipus mitjà (Mataró) queden desfasats en moltes de les tècniques davant l’impossibilitat de mantenir-se sempre en una tecnologia punta.

Per això , sospesant pros i contres, jo com usuari de la sanitat pública vull que aquesta sigui la millor , i en aquest cas no tinc cap dubte que el millor és el trasllat del Laboratori.

Ja sé que soc políticament incorrecte , i no em sembla pas malament que per aquesta “correcció” , l’Ajuntament hagi fet la petició de manteniment. Estaria bé si els fonaments de la mateixa no fossin tan viciats i falsos que qualsevol persona amb una mica d’informació els pot tirar per terra. Per això s’equivoquen amb el punt primer de l’acord , pot ser convenient i necessari mantenir el Laboratori Clínic de l’ICS a Mataró. Ho serà políticament o per imatge, però no per assistència i qualitat.

I dir-ho és políticament incorrecte. Potser per això jo no soc polític.