dimarts, d’abril 21, 2009

FONS MIRALLES

M’arriba la notícia de que sembla ser que ja s’ha signat el compromís definitiu que portarà el Fons- Arxiu del crític d’art Francesc Miralles a Mataró.

Per aquells que no tinguin molta memòria , la història va començar aviat farà dos anys , un xic després de la proposta Bassat de fer aterrar el seu projecte museístic a Mataró. Era un proposta feta amb en Perecoll, gran amic del crític com a mitjancer , en el que a canvi d’un espai on dipositar de manera ordenada i disposat per ser consultat , el seu arxiu d’art format per escrits , llibres i revistes de tot tipus , que aplega més de quaranta anys d’història de l’art català , essent a bon segur un dels més importants de l’estat, aquest arxiu era cedit a la ciutat.

Amb el ritme cansí habitual del nostre consistori , es va trobar ( potser el correcte seria dir , en Perecoll va trobar ) , un espai adient en la cruïlla de Biada cantonada Iluro , ben a prop de Can Fàbregas , espai que va semblar correcte per a tots . A partir del mateix s’han discutit les condicions particulars de la cessió etc i desprès de mesos d’impasse , segons sembla tot ha quedat ja dat i signat.

Però del fet res ha sortit a la llum pública quan és aconteixement de traca i mocador. No hi ha hagut ni explicacions , ni paraules , ni presentació pública , ni tan sols l’habitual roda de premsa que tant sembla agradar a Alcalde i regidors. Sols hi ha hagut silenci, i del més espès.

I és una llàstima. Primer pel fet de la notícia en sí i després per la transcendència de la mateixa en l’àmbit de la història de l’art dels darrers cinquanta anys . A més a més seria el correcte per agrair públicament la generositat de l’artista i si es vol com a detall final, per comunicar-ho als ciutadans.

Però ja ho veiem. Res de res. I pensar que la Universitat de Vic en agraïment a Daniel Giralt Miracle per haver fet el mateix amb el seu arxiu , cedint-lo a la mateixa , va donar el seu nom a la nova biblioteca recentment inaugurada.

Potser amb coses com aquests s’entén la puixança de certes ciutats i l’esmorteïment d’altres. .