dimecres, de juliol 15, 2020

JOAN BARBARÀ. PINTURA I GRAVATS.




El Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres reinicia la seva activitat expositiva amb una mostra recordatori de Joan Barbarà, gran mestre tant en el relacionat amb l’activitat creativa com en el seu magisteri professional/artesanal en el que pertoca al món del gravat i de l’estampació pròpiament dita.

Repassar la biografia de Joan Barbarà és endinsar-se en la història de l’art del nostre país des de la postguerra. El seu aprenentatge a París, les seves exposicions amb debut a la mítica i exigent sala de les Galeries Laietanes. El seu tracte amb els grans dels grans (Picasso, Miró, Matisse, Dalí... ) i la confiança que obtingué d‘ells. El treball per l’editorial Gili i per la galeria Maegth. Fets tots ells que no poden ser assolits sense un marca de qualitat extraordinària.




Tot això és prou indicatiu el nivell de l’autor del que parlem , al que caldria ajuntar el respecte que en el món d l’art significà el seu taller de Vallcarca, lloc de peregrinació obligada per a tot autor que desitgés una cuidada edició de les seves estampes i al voltant del qual s’estructurà un planeta gràfic d’importància cabdal en l’art del país.



Ara a Llavaneres se’ns ofereix  aprofundida mirada de la seva activitat artística i creativa pròpia amb una selecció més que acurada del seus treballs, posant com no l’accent en la tècnica que l’apassionà i el convertí en gran mestre, el gravat.
Ja sigui com a pintor , ja com gravador, queda ben clar que la mirada de Barbarà és una mirada d’artista en la que l’intent de comunicació emocional amb l’espectador és absoluta. Clàssic i avantguardista alhora, barbarà és un creador natural d’ambients , pot seduir en el paisatge, la composició, en la senzillesa i en la complexitat i aconseguint sempre trobar el camí tècnic adequat per poder plasmar de la manera més adient les seves intencions artístiques
.


 Passejar-se per la sala de can Caralt és un petit i joiós plaer que ens apropa a l’art des de la visió personal i íntima d’un creador que va saber ser subtil i emotiu i alhora dur i complex. Cada peça és una sorpresa i alhora una admiració en una mostra que recomanen ferventment alhora que serveix per fer tornar surar a l’actualitat un nom que no s’hauria d’oblidar, el de Joan Barbarà.




Joan Barbarà. Pintura i gravats.
Del 3 de juliol al 20 de setembre de 2020
Can Caralt. Llavaneres