dilluns, de novembre 24, 2014

CARTELL DELS PASTORETS





Tots sabem que a Mataró existeix sols un cartell. El cartell únic i inconfusible. El cartell amb majúscules. El cartell de Les Santes. Però també es cert que una vegada anul·lat , ves a saber per quins set sous, el caràcter diferencial del mateix en l’aposta per el cartell d’artista i potenciant el cartell mediàtic, sense qualitat i amb artistes que encara no han assolit el pes específic suficient a la ciutat , el pes del mateix ha baixat en caiguda lliure i per no motivar, fins i tot quasi no provoca l’habitual discussió mediàtica entre l’aprovat i la condemna.

Al seu voltant, i de mica en mica , han aparegut un seguit d’actes importants en el concepte social ciutadà que han cercat la complicitat dels artistes de casa per vestir la festa amb el corresponent cartell. Així tenim a la ja veterana “Marxeta”, o els capgrossos amb la seva diada anyal o de fa menys anys el tema del vi de l’any amb la seva corresponent etiqueta artística, enguany realitzada per Pere M. Brasó.

Ara , i de manera sorprenent , la sala Cabanyes s’apunta a la festa i ho fa per la porta grossa i d’una manera espectacular. Així avui ha presentat el seu primer cartell d’artista que servirà d’imatge pública a la seva representació emblemàtica per el popular i la història , com ho son “Els pastorets”.Aquesta obra que sempre havia mantingut la seva imatge de caire popular i tradicional, dona la volta al mitjó i durant dos anys estarà representada per el treball de Josep Mª Codina que ha estat presentat aquesta tarda en acte al que he assistit amb tot plaer, acceptant la convidada de l’entitat.


Ha explicat Josep Mª Codina que quan se li va fer la proposta va acceptar amb il·lusió però tenint molt clar que l’únic camí possible era la realització d’una obra d’autor, perfectament reconeixible per a tothom i que , això sí, explicites el tema del que es tractava.

I així ho ha fet amb un treball potent, en mides i intensitat, en el que el protagonisme l’agafa ,- segons ha explicat ell mateix - , el veritable esperit dels “pastorets” que no és la història d’un naixement de tots conegut i sí la representació de la permanent lluita del be i el mal, explicitada aquí en aquest contacte directe , frontal, entre aquestes formes d’aire alat , contraposades en color i intensitat , i en el que de manera explícita existeix ja en la visió directa , un sentit de superioritat per la part positiva.

Un treball tècnicament molt acurat , desenvolupat visualment amb força i seducció i a més amb l’empremta inconfusible de la personalitat de l’autor que aprofita a més per seguir exercitant aquesta aparició cromàtica que ens va oferint , mica en mica , en cada exposició.

Una obra interessant convertida en un atractiu i artístic cartell que serveix per iniciar el que esperem sigui una bona col·lecció. Una obra de nivell que plantejarà un agosarat repte a l’encarregat en substituir-lo d’aquí un parell de temporades.

Una bona idea i una bona obra. Només doncs cal felicitar-nos, i molt especialment a Josep Mª Codina per el seu magnífic treball.

(Les imatges corresponen respectivament a  l'obra original i al cartell )