diumenge, de novembre 23, 2014

DE VERKAMIS I LLIBRES BLANCS DE CULTURA



Ara fa justament quinze dies que s’acabava el termini del “verkami” presentat per Batec produccions per a tal d’aconseguir 12.000 euros per a la realització d’un documental de bon nivell professional en relació a l’obra del pintor Viladomat centrada en la Capella dels Dolors , un dels pocs monuments patrimonials importants existents a la nostra ciutat de Mataró.

Una aposta aquesta , la del documental, ben atractiva i alhora enormement positiva per a la ciutat ja que podria esdevenir amb facilitat una eina de gran difusió de la qualitat del monument alhora que esquer per poder mostrar les belleses culturals de la ciutat , que no son nombroses però prou diverses i interessants.

Lamentablement acabat el termini el resultat ha estat del tot decebedor. Sols s’aconseguiren 3016 euros que signifiquen tan sols el 25% del projecte , però el que és absolutament trist és que sols 52 persones de la ciutat varem creure en el mateix i a bon segur amb la minsa quantitat que ens permeten les nostres escarransides butxaques no hem pogut arribar enlloc. Però no és de diners del que voldria parlar i sí de la xifra de “mecenes” que em sembla simplement esgarrifosa.

Mataró és una ciutat amb 125.000 habitants , amb una potència creativa important encara que amb una oferta cultural minvada i en alguns apartats amb uns nivells no tan sols decebedors ans també absolutament lamentables. Una ciutat amb un bon teixit cultural associatiu i amb un bon gruix de persones atentes i amatents a la cultura en la diversitat dels seus camps. Doncs bé, amb aquests vímets poderosos sols 52 persones hem volgut apostar una quantitat, per petita que hagi estat, com en el meu cas, per un projecte com aquest?. Una xifra , aquesta misèrrima que no cal repetir, que ni tan sols deu arribar al nombre dels membres que al redós de la capella dels Dolors  s’acullen.

I així ens va. Si nosaltres mateixos , la gent que sentim i vivim la cultura , no som capaços d’engrescar-nos davant apostes com aquestes que són més que una aposta sectorial, son , i així hauria de ser considerada , una aposta de ciutat, estem morts o estem en el camí de desaparèixer.

I això hauria de preocupar , i molt ,  a qui mana a la Cultura municipal però pensem que li preocupa tant com el Llibre Blanc en relació a la Cultura de Mataró, és a dir, res. Un tema, aquest del llibre blanc del que n’ haurem de parlar demà mateix. Un tema tant trist com el d’aquest documental per ara fallit i per el que desitgem tota sort en la seva segona opció.