dimarts, de setembre 22, 2020

PINTANT AMB LLUM. PERE ANGLADA



La sala d’Aparelladors presenta aquest mes una ben especial exposició amb el protagonisme de les especialíssimes fotografies de Pere Anglada , amb títol “Lighting from the darkness” (Il·luminant la foscor).


Pere Anglada és un top en el camp de la il·luminació, ocupant càrrecs com el de director tècnic de l’ICUB, i per tant responsable  d’il·luminació d’esdeveniments com el Piromusical de la Mercè, la cavalcada dels Reis de Barcelona , el festival del Grec etc, havent col·laborat amb les millors companyies i els millors professionals escènics, en el camp de l’escenografia lumínica.



Ara i avui a Aparelladors ens sorprèn amb una vintena de fotografies a quina més espectacular, realitzades amb el protagonisme de la llum que és la que escriu cadascuna de les obres, amb una perfecció tècnica esfereïdora i creant en tot moment el misteri que l’obra ha de generar. Unes obres que deixen bocabadats a qualsevol espectador, amant de la fotografia o no , que es submergeix en l’estricte llenguatge lumínic de les mateixes intentant descobrir l’entramat tècnic de les mateixes i alhora la seva plasmació conceptual.



Però curiosament la qualitat i força individual de les peces presentades son incapaces de generar una exposició atractiva en el seu conjunt,  a bon segur per una escenografia de muntatge molt avorrida i sense capacitat de seducció alguna.

Anglada presenta les seves obres en una llarga frase, sense comes i punts d’apart. La seva és una exposició plana, sense respirs, i sense greus ni aguts. Evidentment la potència de les mateixes reclama a crits una mida més grossa. Un fet que comportaria un domini aclaparador de les peces que caurien damunt l’espectador i no com ara en que és l’espectador qui s’ha de submergir en elles a la recerca de l’essència.

L’exposició canviaria del tot amb unes poques peces de mida gran que presidissin l’espai i al seu voltant, amb un muntatge no lineal, apareguessin les seves correlacions generant petits grups tancats de lectura i atenció. Llavors s’aconseguirien el petits capítols que confegeixen l’exposició que queden ara esborronats i difuminats rebaixant el grau de satisfacció d’unes obres importants que mereixien atenció.



Per tant , el meu consell si voleu aprofitar del to aquesta exposició, és que feu abstracció individual de cada peça , gaudint-la en la seva unicita ti sols al final en feu valoració de conjunt.

Segurament així aconseguireu gaudir de tot el valor que atresoren les peces presentades i del que no es pot gaudir per la seva deficient estructura expositiva.


Les fotografies han estat extretes de la pàgina de l'autor


Pere Anglada

"Lightingfrom the darkness"

Col·legi d'Aparelladors. Mataró

Del 18 de setembre a l,11 d'Octubre de 2020