diumenge, de juny 11, 2023

A CONTRALLUM. FRANCESC X. LLORCA

 



Aquest mes l’espai Capgròs ens sorprèn amb una exposició en la que la tècnica i les emocions controlades  dominen per tot l’espai. Es tracta  de l’exposició de fotogravats que el mataroní Francesc  X Llorca  ha anat desenvolupant en els darrers dos anys i dels que n’ha fet tria per explicar de forma pausada i plenament artística, el món natural que ens envolta , al que ell mira d’una forma diferent per aconseguir alhora també uns resultats diferents que cridin l’atenció de l’espectador.




El fotogravat és la producció d’impressions en relleu mitjançant la transferència d’imatges a una placa per imprimir-la de tal manera que les àrees clares i fosques siguin susceptibles de ser gravades. Per tant la qualitat  d’un fotogravat esdevindrà motivada per dues circumstàncies com ho son la captació artística i la complexitat tècnica, dos elements de lectura en part contradictòria però que en la seva suma confegiran el resultat final. Per tant  el fotogravat és de les tècniques en les que cal fer dissecció del que i del com per poder jutjar el resultat final obtingut.



En el cas que avui ens ocupa, hem de dir que Francesc X Llorca executa de forma professoral el seu fer. Parteix d’unes imatges, en aquest cas formes orgàniques vegetals, a les que una vegada fotografiades de manera intencionada per aconseguir uns resultats que li siguin seductors en la posterior manipulació, les treballa mitjançant una acuradíssima manipulació tècnica per aconseguir convertir-les en altres  que malgrat l’aparença diferent, mantenen plenament els seus orígens als que ha capgirat en direcció a una visió plàstica i estètica molt més seductora i plaent.



En la tarja de l’exposició l’autor diu que “A Contrallum és com es veu millor la forma, m’inspira molt el contrast que es fa, que dibuixa l’ombra” i afegeix “ m’agradaria fer veure que allò quotidià que  tenim al davant i no veiem amb les presses de la vida quotidiana que ens fa tenir la mirada perduda”. I és un bon desig  el que realitza amb la bona col·lecció que presenta i que mostrant-nos de manera ben diferent part del que ens envolta, ens convida a mirar més enllà de la realitat, per aconseguir sentir-nos envoltat d’art i natura.



Interessant exposició la que ocupa l’espai capgròs en aquest mes de juny , portant-nos amb l’art cap una nova concepció de la natura que ens envolta.

 

A Contrallum.- Francesc X. Llorca

Espai Capgròs

Del 8 al 28 de juny de 2023