diumenge, d’octubre 08, 2023

JORDÀ PER JORDÀ

 



El passat dissabte al matí es presentà a La Destil·leria el llibre “Jordà per Jordà” que escrit per  Xavier Ortega serveix per narrar-nos en primera persona la vida i miracles d’en Ricard Jordà, artista mataroní, d’ample trajectòria artística i amplíssima trajectòria personal.

L’acte que va estar molt concorregut ja que quasi un centenar de persones ompliren a vessar els patis del local, amb el que demostraren la importància humana d’aquest veterà artista, que ara apunt de celebrar els seus vuitanta anys s’ha despullat per mostrar-nos , en el possible, la seva vida convertida en novel·la biogràfica gràcies al molt bon fer del seu amic Xavier Ortega que amb habilitat literària, narrativa i personal ha sabut bastir, i vestir , un llibre que es llegeix amb facilitat i que per les constants referències amb les que un ha viscut i conviscut es fa àgil i molt agradable de llegir.

L’acte de presentació  va ser una taula rodona  dirigida per Ruth García i conformada per amics de sempre de l’artista com Juanjo Cardenal, , Perecoll, Manuel Patricio i un mateix, que juntament amb els dos protagonistes del  llibre , els autors real i el material de la transcripció, Ricard Jordà i Xavier Ortega, van explicat mil i una anècdotes al voltant de la vida artística i personal de l’artista  a través d’una conversa distesa en la que es va fer mirada de moltes coses , es van fer presents molts records i unànimement es va fer costat a l’artista en moment tant important.



Però evidentment no tot van ser flors i violes en l’acte. El més lamentable van ser les absències, nombroses i importants. Per començar cal destacar l’absència absoluta de la Cultura Municipal. I no parlem del regidor, parlem de qualsevol responsable de la regidoria i molt especialment de la part artística. Ningú del Museu, de ca l’Arenas, ni de res que de llunyà tingui el segell de l’Ajuntament. Tan sols Núria Poch, responsable de la Col·lecció Bassat i amiga personal de Jordà hi era present. De la resta ningú, demostrant un cop més el nivell zero  que el municipi atorga a l’art i als artistes plàstics locals, siguin del nivell que siguin.

Unes absències que també es van notar en l’apartat d’artistes ja que van ser molt pocs els que assistiren a l’acte, donant una vegada més una imatge individualitzada de l’art mataroní, en el que degut a la manca de suport institucional, hom intenta agafar-se per allà on pot per no desaparèixer i mantenir-se fent la viu-viu.

Un acte important en la capdisminuïda vida artística mataronina i que provoca en el que això escriu , la necessitat de que aquest llibre tingui una segona part, en la que superada ja la mirada personal, puguem fer mirada i anàlisi  de la llarga trajectòria artística de l’autor, tapant els forats i les mancances que trobem ara en la seva lectura o obviant errors tan importants, com per ex. que en el llistat d‘exposicions no n’aparegui cap de les que va celebrar amb tot èxit a la galeria Tertre.

Però això son ara petites subtileses quan l’important és que “Jordà per Jordà” de Xavier Ortega ja està al carrer  i amb ell podem fer un repàs a la seva vida personal i de trascantó a l’artística, que en part és , amb petites, o grans diferències, la nostra.

O com dic en la presentació de la seva propera exposició , que es celebrarà a ca l’Antiga , amb inauguració el 20 d’Octubre: “Ricard Jordà és un autor que ens mostra la puresa del seu art, és a dir la impuresa de si mateix. És el moment d’aprofitar per examinar-lo i examinar-nos, i veure la veritable realitat, aquella que ens confirma que sols els artistes al final acaben dient tota la veritat, encara que a vegades no ens agradi”.  Llegiu el llibre i no us perdeu la propera expo de Ca l’Antiga per completar-lo amb la mirada.