dilluns, d’octubre 30, 2023

“VIDA / CAOS”. RICARD JORDÀ A CA L’ANTIGA



Ricard Jordà és un artista que quasi ho té to dit en el món de l’art pictòric. Autor de llarga trajectòria ha conreat amb èxit el món de la plàstica actual amb unes obres que mai han deixat indiferent a ningú. Fidel al concepte de Delibes que per fer una novel·la ,o obra d’art, es precisen tres elements : un home, un paisatge i una passió , Jordà escriu justament amb aquests tres elements , conjugats amb el seu peculiar domini  de la tècnica i els materials, una novel·la, la seva , que en comptes de amb paraules està escrita amb obres i amb tot allò d’humà que en elles hi representa.



Jordà ens parla com sempre, d’ell mateix. Ens mostra els seus neguits, amb els seus àngels i els seus dimonis, i ho fa per parlar-nos del seu paisatge vital que alhora és en bona part el nostre. Ho fa amb la passió  d’aquell que entén la pintura com el mitjà mes adequat per mostrar-se nu del tot, sense semblar-ho.




Amb aquesta exposició , quan els vuitanta toquen a la porta, Jordà sincer com sempre, ens mostra la puresa del seu art  que alhora significa que ens parla de la impuresa de si mateix. És el moment d’aprofitar-ho per examinar-lo i examinar-nos  i veure la veritable realitat, aquella que ens confirma que sols els veritable artistes acaben dient en el fons tota la veritat, encara que a vegades no ens agradi.

Així, ara i a Ca l’Antiga tenim ocasió de fer una sincera mirada al treball de l’artista. Podem endinsar-nos en la seva perfecció tècnica, tant en el que pertoca al dibuix com a la composició i principalment ens permet endinsar-nos en la dura i vital complexitat de la seva mirada envers ell mateix , i com no, en nosaltres mateixos que d’una o altre manera estem presents en la seva obra.




Amb una excel·lent i seleccionada tria, Jordà ens presenta, ara i aquí un preludi d’antològica, aquella que li deu la ciutat de Mataró que mai s’ha atrevit a oferir-li de manera neta i nítida. Una tria excel·lent que genera una exposició d’obligada visita que queda perfectament definida en les frases que Xavier Ortega usa per acabar el magnífic escrit que acompanya al catàleg de la mostra: “El seu expressionisme ha provocat, ha incomodat o ha desagradat, però no ha deixat mai indiferent, perquè quan el públic capta el seu missatge queda lligat al seu art per sempre més”.



Una exposició  d’obligada visita per retrobar-nos amb el magnífic art d’un artista mataroní a qui com dèiem , la ciutat li deu de manera obligada una antològica oficial. Però amb el capgrossos que artísticament acostuma a ser la política municipal, difícilment podrem arribar-la a gaudir.



Per tant és més que mai aquesta, una exposició d’obligada visita que plaurà sens cap mena de dubtes a aquells que coneixen l’obra de l’artista, però que ha de plaure encara més a tots aquells que desconeixien el bon fer d’aquest gran artista.

Felicitats a Ricard Jordà i a ca l’Antiga per organitzar aquesta magnífica exposició

 

Ricard Jordà. Vida / Caos

Ca l’Antiga. Teià  

Del 20 d’octubre al 19 de Novembre de 2023