dimarts, de juliol 03, 2018

ARGILLÀ. ARGENTONA 2018.




 Ara fa justament quatre anys que el Patronat Municipal del Museu del Càntir d’Argentona prenia una discissió transcendental, tal i com era separar la fira de Ceràmica i terrissa de les celebracions de la Festa major de Sant Domingo i començar una trajectòria en solitud. Una decisió difícil però ben meditada ja que la coincidència d’ambdós esdeveniments provocava un sobresaturació de personal que no permetia lluir a la Festa Major com a tal, alhora que la fira esdevenia més espai de passeig que no espai per aquells veritables afeccionat al noble art de la ceràmica.

El resultats van ser tant positius que la decisió ja va ser definitiva , associant-se a partir de la següent edició al concepte “argillà” aquesta fira internacional que tenia ja seus a Faenza ( Itàlia) i Aubagne (França), essent aqueta ciutat francesa la convidada a la fira que mantenia la seva exitosa paramètrica.
L’any passat , 2017, el projecte es complicà ja que s’afegí a la revolució de dades , la revolució en el Càntir de l’any que es podia adquirir ja a la Fira , un mes abans doncs que per la Festa el Càntir , alhora que abandonava la seva històrica tradició de reproduir un càntir de terrissa popular, per passar a  presentar un Càntir de Disseny, donant modernitat a la tradició i girant cap el que podríem dir segle XXI.

Certament la ceràmica tradicional està en davallada el que havia convertit la venda de càntirs en residual. Calia doncs anar a cercar nous mercats , especialment intentant captivar a un públic jove. D’aquí el càntir dedicat a Puig i Cadafalch en el seu centenari. Tot en una edició numerada i limitada  a 3000 peces que s’esgotaran just per aquests dies. El cert és que els resultats van ser del tot positius.




Arribem doncs a una nova edició, donant una volta més al cargol.
Joan i Pol Cruanyes, juntament amb Carles Bassó han estat encarregats de donar forma al càntir 2018 i ho han fet amb la peça “cantirmplora”, paraula que engloba càntir i cantimplora ja que si bé manté la forma d’una cantimplora , agafa els caràcters del càntir. Té broc i pitorro, mentre que cal recordar que els cantimplores sols tenen un broc gros.







En  el moment de la presentació el prototip aquest era doble, amb els colors negre i vermell, dualitat que no va poder ser eliminada per el patronat per el que enguany el càntir estarà disponible en dos colors.

Al fet propi del Càntir de l’any cala afegir la presència de Romania com a país convidat que presentarà al saló de Pedra una excepcional exposició de la ceràmica popular el país. Una mostra que es completarà en la internacionalitat amb la presència d ceramistes de deu països, tots ells de gran qualitat , ja que la potència de la fira permet ja realitzar una acurada selecció que elevi el nivell a cotes importants.




En el camp expositiu cal remarcar també dues importants exposicions. Al Museu del Càntir, ceràmiques d’Enric Mestre , un dels millors ceramistes espanyols , artista de tradició i avantguarda amb unes capacitats tècniques i conceptuals excepcionals. Al seu cotat i a la casa Gòtica una exposició revolucionaria: Dissenys i ceràmica 3D, potser el futur d’aquet noble art.


Si a més hi afegim les activitats tradicionals de la fira , com és el cinema, els concursos de torn i tota mena de demostracions ceràmiques no ens queda més que dir que si sou amants no ja de la ceràmica, si no de l’art o de la cultura popular, la vostra presència  al fira Argillà a Argentona , d’aquest divendres a diumenge, és més que obligada.
No us la perdeu.