dijous, de setembre 27, 2018

INICI DE TEMPORADA





Avui fa just una setmana que s’inaugurava el Sant Lluc que segons és quasi ja frase feta és el toc de sortida oficial de la temporada artística local. Certament el dia de la inauguració la sala estava ben plena de públic, i que menys amb quasi un centenar de participants, però la transcendència de l’acte quedava resclosida en les quatre parets, la ciutat en general no participava d’aquesta teòrica gran festa de l’art local.

De fa ja uns anys , i ara ja imposada quasi de manera definitiva , les grans ciutats celebren la inauguració de la temporada d’una manera conjunta aconseguint així un ressò ciutadà important , exercint crit d’atenció de la importància de l’art i la cultura, i creant alhora un moviment envolvent amb el desig i la possibilitat de visitar-ho tot  i en uns pocs dies.

A set dies vista el ressò de la col·lectiva de sant Lluc que és mínim. Dissabte a la Destil·leria s‘inaugura una interessant exposició que acollirà als habituals però amb una transcendència igualment petita per no dir nul·la.

Potser seria el moment de no ser capgrossos i a un any vista  copiar sense embuts el que es èxit a altres indrets i reproduir-ho a la ciutat.

Imaginem inaugurar entre dijous i dissabte el Sant Lluc, i fins i tot un sant Lluc ampliat a ales tres plantes de l’Ateneu. A la inferior la crème de la crème i uns quants escollits més per el jurat , i per no perdre aquest imaginari ideari de festa, els afeccionants fent de cor a les plantes superiors.

Inaugurar la temporada en les sales oficials. Museu de Can Serra, Can Palauet, ca l’Arenas i can Marfà. Com no , també el Col·legi D’Aparelladors i les sales del Casal, espai Capgròs i la Destil·eria. Tot amb una publicitat conjunta convertint-ho en la festa de l’Art local. Una de les expos oficials podria ser la de “Singulars” aquest homenatge oficial a un artista veterà.

A més hi podríem afegir un acte institucional en forma de conferència i fins i tot podria ser el moment idoni per celebrar la Nit de Cultura, aquest malaurat projecte que si l’any passat va ser lamentable, aquest anys va per pitjor camí. De moment i malgrat  que al juny es va acabar el termini de presentar aspirants als premis, seguim sense conèixer jurat ni data,  de moment no està prevista pas per el mes d’Octubre.

O acostem l’art a la gent , o artísticament serem una ciutat morta.


Penso que no estaria pas malament encetar un projecte i intentar desenvolupar-lo . Senyors de Cultura ara vostès tenen la paraula per erigir-vos com a eix del projecte.

Ps.- Imatge "L'home de la harmònica"de Santí Surós, creador del saló d'Octubre de Barcelona. Col·lecció personal.