dilluns, de setembre 17, 2018

QUIM VENTURA. EL REI DELS COLORS




Can Caralt inaugura temporada presentant l’obra de l’artista local Quim Ventura, auto denominat com a “rei dels colors”.

Ventura és dels pocs artistes , l’únic diria jo en les nostres contrades, practicant de l’art d’estilística hippie, però no a l’estil americà ,més establert en uns canons del psicodèlic i si en un estil més mediterrani clarament influenciat per el domini plàstic eivissenc amb obres clarament estructurades en el policromatisme, amb domini aclaparador de colors primaris i amb unes formes geomètriques simples i primàries ( línies , cèrcols...) amb les que establir unes obres alegres, dinàmiques i clarament vitals.



Amb aquests elements i amb l’escaient de la diversitat de materials que empra (aigua de mar, terra , sòlids i altres) que conjuga adientment amb els pigments i la diversitat dels suports , Quim Ventura realitza unes obres alegres , dinàmiques i plenes del goig de viure que fàcilment arriben a  l’espectador que les gaudeix tant en el visual com quasi una teràpia emocional.


Obres simples, senzilles , alegres, tant en paper, tela o en el disseny de samarretes, penjolls o objectes decoratius. Ben fetes, ben estructurades i comunicatives. Objectiu complert doncs.



El problema està quan Ventura vol anar més enllà, a més de l’alegria de viure , vol trametre un missatge filosòfic en relació de qualsevol problema o emoció que el/ens preocupa. Llavors és quan l’obra s’escrostona, es converteix en densa i quasi il·legible i perd l’encant de la teòrica ingenuïtat del seu treball.

És bo que Ventura no vulgui quedar-se en el juganer, en l’artista trapella i vulgui anar més enllà. Però aquesta depuració mental que curiosament implica una complexitat artística precisa d’una reflexió més depurada , tant en l’ètic com en l’estètic, que ara per ara encara no s’ha assolit.



Ens troben doncs davant de dues cares de l’artista. La vital, ben desenvolupada, cridanera i amb un llenguatge perfectament estructurat. I l’interior, més pensada i reflexiva, que a bon segur és el seu futur, però a la que falta encara polir el llenguatge per arribar al grau comunicatiu d’un artista que avui per avui, segueix tenint en les formes i els colors les seves millors armes de conquesta

Quim Ventura. El rei dels Colors
Can Caralt. Llavaneres
del 7 al 30 de setembre de 2018

Ps Les fotografies han estat extretes de les xarxes socials