dimecres, de maig 11, 2011

4 BIENNAL TORRES GARCÍA - CIUTAT DE MATARÓ




Aquest dijous a les set de la tarda la sala d’actes de la Caixa Laietana acollirà l’acte de lliurament de premis de la quarta edició de la Biennal Torres Garcia – Ciutat de Mataró, aquest premi de pintura organitzat per l’Associació Sant Lluc per l’Art Mataró i que tan sols amb quatre edicions ja ha assolit lloc de privilegi en l’entorn de l’art català , arribant ja a l’alçada del premi Honda i sols essent superada clarament per el premi Ricard Camí, organitzat per l’antiga Caixa de Terrassa , amb més d’una dotzena d’edicions a les seves esquenes.

La Biennal, encara que alguns encara semblen viure-hi d’esquenes , és la veritable Festa Major de l’art mataroní, amb una exposició en la que s’apleguen les quaranta obres finalistes , elegides d’ entre les aproximadament 250 obres presentades al concurs i que han estat seleccionades per un jurat d’aquells que deixen bocabadat a qualsevol afeccionat o expert en el tema. I és que no tothom pot oferir un repoker de tant alta qualitat com el que conformen Daniel Giralt-Miracle , reconegudíssim historiador d’Art ; Arnau Puig , catedràtic emèrit d’estètica i ideòleg de Dau al Set ; Pilar Vélez , directora del Museu Marés ; Paco Rodon , ex director del Monjo; i Juan Manuel Bonet , ex director de l’IVAM i del Reina Sofia.

Una exposició que és de més que recomanada visita , - a ser possible repetida -, i en el que ens podem acostar a la realitat actual de l’art pictòric en el que pertoca a línies i tendències. I cal remarcar això ja que massa vegades la gent s’acosta a la biennal quasi com si d’un concurs de pintura ràpida es tractés i no és això ni molt menys.

Una Biennal és un concurs que essencialment marca tendències i el jurat tendeix a premiar el més novador que alhora marca ja un futur. Per fer-ne comparança fàcil, les biennal son com les desfilades de moda on els models son inversemblants però que esdevenen fonament de tot el que es “portarà” en la següent temporada. Una Biennal és això, la demostració palpable de per on van els trets en els camps de la creació. I així ha succeït en les tres edicions anteriors , i cal pensar , vist l’ull del jurat, que succeirà el mateix en aquest edició.

Per això us convido intensament a acostar-vos a la sala d’exposicions de la Laietana ( Pça Sta Anna) , gaudir de l’exposició, que s’ho val, i demaneu el catàleg que cal guardar. Si teniu els anteriors , feu-ne ullada i quasi  podreu observar l’evolució de l’art en aquests sis anys el que indica més clarament encara l’alt nivell d’aquesta Biennal, veritable festa de l’art i de la que tots els mataronins n’haurien estar enormement orgullosos.

Per això, repetint convidada, vagi la felicitació més intensa al treball de la gent del Sant Lluc i de retop a la ciutat, per una Biennal digne del que ja és , una de les millors del nostre país.