dilluns, d’abril 09, 2018

ENRIC PUNSOLA . L’EXPLOSIÓ A L’ART





L’Enric Punsola és un artista en tots els sentits de la paraula, músic, home de teatre, graduat en Belles Arts en l’especialitat de gravat calcogràfic. És un home que cerca trametre les seves emocions i  sensibilitats, sigui quin sigui el mitjà que hagi d’emprar . La clau està en comunicar de la manera més intensa i precisa.

Ara ens presenta una magnífica exposició a l’espai capgròs en aquest camí d’investigació i recerca  de crear mitjançant la pólvora , tal i com  el gran artista de la tècnica , el xinés Cai Guo Qiang ha mostrat fins el mes passat al Museu del Prado.

L’Enric sembla home tranquil i pacífic, però ja en l’aparença se li nota inquiet en un desig de resoldre ràpidament  els problemes de l’acció-reacció. A un li costa veure’l esperar el llarg procés de qualsevol gravat calcogràfic per obtenir un resultat que pot ser no plaent. D’aquí que a bon segur ha cercat un altre tècnica (recordem que la tècnica és sempre mitjà i mai finalitat) per obtenir uns resultats emocionalment parells i amb els que pugui intearctuar de manera ben activa , no com en el cas del gravat amb una interacció més limitada.




Així l’Enric s’ha acostat a la tècnica de pintar mitjançant l‘explosió de pólvora damunt dels pigments. Una tècnica absolutament ancestral i que  ha recuperat per a al contemporaneïtat l’artista xinés Cai Guo Qiang que ha assolit la fita de realitzar obres per els  més importants museus el mon.( us recomano molt visiteu a Youtube el bon grapat de vídeos  dels seus treballs i el seu modus operandi, amb una tècnica amb un percentatge de control dels resultats finals sempre difícil , el que permet grans sorpreses en la seva realització).

L’Enric Punsola va començar , tal i com s’escau, intentant dominar la tècnica i que els resultats obtinguts fossin el més propers possibles a les seves expectatives i a fe que ho va aconseguir.. La seva exposició Orígens a La Destil·leria així ho mostrava. Ara al capgròs segueix avançant i ho fa amb unes obres més elaborades i menys primàries en els seus resultats finals. Unes obres en les que el dinamisme s’expandeix i sura, brollant de la blancor del paper.

Mantenint el camí del seu referent , segueix amb el sentit filosòfic oriental d’un cert reduccionsime en l’obra però mostrant clarament el seu progrés cap una obra més mediterrània , indret en el que el foc és un element vital important i més en el sentit col·lectiu de la comunitat. Un foc que no sols purifica ans també es capaç de crear uns nous element , uns nous imputs , imprescindibles per seguir vitalment endavant.


El color que abans apuntava tan sols, va agafant paper més important i el que ha d’agafar doncs l’eclosió del mateix , alhora que l’ampliació de mides de les obres amb l’aparició de treballs amb múltiples personatges/objectes, han de confegir el nou pas endavant de l’artista.

Un pas que estem convençut serà del to exitós ja que Enric Punsola té molt clar el concepte de que el bon art és el que neguiteja , el que interroga, el que fa pensar. Ell ho aconsegueix en el fons i en la forma. I en la constància de la investigació, com a bon músic que és trobarà les notes de noves melodies ben “explosives” que aprofundiran en les seves raons pictòriques per expressar sincerament les seves emocions. Un progrés que ja esperem i que desitgem veure ben aviat.

Cal recordar aquest nom, ENRIC PUNSOLA, un nom de futur i quasi ja de present.

Felicitats.

Exposició a l’espai capgròs fins el 25 d’abril