diumenge, de novembre 22, 2009

EN ESTAT PUR

Uns dies de silenci i de repòs per poder-me “recuperar” de l’empatx d’aire pur en forma artística i natural que he acumulat en els darrers dies. Unes visions que han omplert el meu esperit i que en part espero que dintre de poc temps omplin també el vostre.

La tarda de dijous va ser curulla en emocions. Visita a dos col·leccionistes mataronins que m’obren les portes de les seves cases i de les seves col·leccions centrades en una figura al voltant de la qual estic treballant actualment. El plaer és immens i els meus ulls i el meu cap no donen abast davant la intensitat de tants imputs , i el que és més important davant la sorpresa que significa cada nova peça , cada mirada en un racó, cada ....

Unes visites en les que caldrà aprofundir, que t’omplen l’esperit en l’artístic en veure que hi ha gent més enderiada encara que un mateix al voltant de l’art i els artistes locals , i el que és plaer més íntim, que et mostren els seus tresors i els posen a la teva disposició ja que te consideren que ets un dels seus , que a capa i espasa has defensat els seus principis , sense ni tan sols tenir coneixença de la seva existència. I això, que voleu que os digui , es del tot d’agrair.

Al vespre , inauguració de l’estudi de De Antonio que es troba al carrer Argüelles , en la zona que ja s’està convertint en el Montmartre mataroní amb tallers de l’Alberts Alís, l’Anna Garcia i l’Albert Romero, en Josep M. Codina , la Carme Fageda , en Daniel Llin i bona part dels que n’eren alumnes de Pepe Novellas , en Pere Fradera. Com veieu un nucli creatiu important amb ganes de moguda.

Una bonica trobada amb gent d’arreu i amb la sorpresa de la presència del regidor Carlos Fernández a la que a darrera hora s’afegí el també regidor Ramon Bassas. Una trobada amical en la que vaig tenir el petit protagonisme de presentar l’acte , establint una conversa pública amb l’autor que crec va ser prou enriquidora per a tots.
Un estudi , el del bon amic De Antonio que desitgem serveixi per arrelar-lo de manera més ferma si cal , en aquest Mataró que ja és seu i que desitgem sigui protagonista interior de la vivència de les seves emocions i passions esdevingudes obres d’art plenes de pulsions de tota mena.

Com deia en la presentació. De Antonio un artista de Madrid , explosiónat creativament a San Francisco, amb experiències a Dubai i somiant viure a Nova York , però que en el fons sap que Mataró és un bon lloc per crear i que ja mai el podrà deixar de costat.

MURTRA EDICIONS

Divendres a la sala del Col·legi d’Aparelladors ... Murtra edicions va presentar una exposició amb peces del seu segell. Murtra edicions , és a dir Jordi Rosés i Pilar Lloret es defineixen com : ... un taller professional especialitzat en gravat calcogràfic. Fem edicions d'estampes, carpetes d’artista i llibres d’autor; per a editors, museus, empreses, galeristes i artistes individuals “. Ara a Mataró presenten un petit mostroari amb el treball de cinc dels seus creadors.


Sandra Lehnis presenta obres de la seva sèrie “Animus Mundi “ inspirada en el paisatge d’oliveres i ametllers de l’illa de Mallorca. Una sèrie d’aiguaforts i col·lage en la que existeix la recerca d’una unió espiritual entre els elements vegetals de l’illa. Una obra de gran sensibilitat i sentit abstractiu i abstracte , que expressa una serenor espiritual altament comunicativa


Melinda Schawel recerca amb les seves aiguatintes el sentit de la comunicació en un espai ple d’idiomes diferents. Mapes , cartes i postals agafen nova volada de les seves mans , en un cert concepte d’enyors decadent d’una comunicació que a bon segur enriquia el pas del temps, davant la comunicació de la immediatesa d’avui mateix.


Les aiguatintes al sucre amb punta seca i col·lage de la Francine Simonin ens fan aposta per les dues cares de la moneda que tenim tots nosaltres. Per un costat amb suavitat i transparències , amb petits detalls de sensibilitat que atrauen la mirada en la recerca del més íntim. Per l’altra amb peces impactants de cromatismes agosarats en el que no es defuig del contrast entre la força del color i la intensitat de la pinzellada que tot marcant límits , acota espais i centra emocions.

Finalment son Riera Aragó I Perejaume , ambdós amb la seva personalitat i la seva gran qualitat que no anirem pas a discutir aquí, mostren aspectes de la seva ferma personalitat amb uns treballs plenament identificatius que responen perfectament als camps creatius que conreen. Perejaume i el seu paisatge poètic i natural , i Riera i Aragó amb la constatació de l seu peculiar món ple d’artilugis i andròmines que responen sempre al seu pensar.

Una exposició aquesta que cal visitar amb la seguretat que és del millor que podrem veure aquesta temporada i que hauria de tenir continuació amb la visita al seu weeb ( http://www.murtraedicions.com/ ) fet que arrodoniria del tot la visita.

COTLLIURE

Quan cal asserenar l’esperit cadascun de nosaltres te un lloc preferit. Un espai que encara que és ben conegut sempre respira aquell to que permet recuperar la tranquil·litat interior que hom precisa.



Dels diversos indrets que tots tenim in mente , un es queda amb dos poblacions de la Catalunya Nord com son Ceret i Cotlliure. Qualsevol exposició del sempre excel·lent Museu d’Art Modern de Ceret convida a la passejada , - no arriba a les dues hores de trajecte -, especialment en dissabte en el que el mercat setmanal dona un aire especial a la mateixa i més quan el temps és primaveral i es pot r per dinar en algunes de les seves placetes amb encant.

Cotlliure però té un aire més especial si cal. Si en el bon temps el seu punt turístic pot deixar un reragust un xic diferent , endinsar-se per la població en temps com ara mateix , és un plaer indescriptible, com ho ha estat aquest dissabte . Sense res especial, o potser millor dit , amb el seu tot especial , és un indret que cal trepitjar de tant en tant en la seguretat de que la visita és del tot profitosa.

I si apostes per un dinar a Llançà , amb paella de categoria , el resultat esdevé plaer de Deus.