dissabte, de març 19, 2011

IL•LUSTRACIÓ


No és gens habitual que dos galeries de la comarca dediquin alhora el seu espai expositiu al camp de la il•lustració. Per un costat l’espai Capgròs presenta en aquest mes les il•lustracions del mataroní Pere Borrell, de nom artístic “Pere Cabaret” , darrerament col•laborador habitual de l’escriptora Lola Casas, i per l’altra és la galeria argentonina “Art i gent” la que presenta els treballs de la masnovina Lyn Newhouse , practicant d’una pintura que bé es pot entroncar amb el camp de la il•lustració.




Pere Borrell és un d’aquells artistes que podríem dir ha nascut per enquadrar perfectament en el paper d’il•lustrador , una tasca no pas senzilla i per la que es precisa un talent natural. L’il•lustrador no tan sols és un traductor d’imatges del que ha escrit un altre , fet que ja de per se implica una necessitat de compenetrar-se perfectament amb l’autor , ans també ha de saber capgirar la història esdevenint-ne protagonista mitjançant les imatges. A més, és imprescindible entendre i copsar a quin tipus de públic va dirigit tot el muntatge.

Pere Borrell, o millor dit, Pere Cabaret , ja que estem parlant d’ell artísticament , practica una il•lustració neta , de línia directe i sense emprar trampes ni subterfugis. Els seus personatges denoten a les clares les seves vivències i conviccions i aconsegueixen amb facilitat aquell element clau en la tasca de tot il•lustrador com és la de facilitar la comunicació entre escriptor i lector mitjançant les seves imatges.

Una exposició aquesta la de l’espai Capgròs , enormement interessant i de la que fem recomanada visita en especial en el que pertoca al camp escolar i infantil.




Altra concepte és el que presenta Lyn Newhouse en la seva exposició a “Art i Gent”. L’autora es mou en un treball de tendència “vintage” , en un camp que es mou entre l’artesania i l’art i en la que demostra la seva habilitat compositiva per un costat i la seva sensibilitat creativa per l’altra.

Newhouse juga amb tota habilitat , ja sigui amb el dibuix, la pintura , el volum, la fusta , els objectes.., sempre en un afany de crear un ambient d’aire retro en el que es mou molt a gust , en una mena de sentiment victorià com si la sensibilitat de temps passats fos per ella més agradable que no pas l’abrupta duresa d’avui mateix.

Una mostra si més no peculiar , d’agradable visita , amb l’afegitó d’una relació qualitat / preu més que estimable, i que demostra que l’autora sap el que vol i quina és la manera d’aconseguir-ho. I aquesta no és cap altra que la d’emprar habilitat creativa i una sensibilitat especial que ella té a mans plenes.

Una exposició també que amb la seva peculiaritat i fugint del camp pròpiament artístic, per acostar-se més com dèiem abans , a l’entorn artesanal , bé val una acurada visita.

Pere Cabaret i Lola Casas. “Poesia i dibuix”.
Espai capgròs. Del 24 de febrer al 30 de març del 2011-03-2011


Ely Newhouse. “Imaginari”
Galeria Art i Gent. De l’11 de març al 6 d’Abril