diumenge, de gener 29, 2012

PERSONATGES DE LA COMUNICACIÓ


JOAN CATÀ




Fa un parell de dies que llegia la notícia de la dimissió de Joan Catà com a responsable de m1tv, un fet que lamento com a mataroní, com amant de la informació local, com a col·laborador de l’emissora i com no, com amic que em considero d’en Joan.

Fa molts anys que conec en Joan. Professional d’aquells amb majúscules ell, afeccionat amb tots els defectes el que això escriu, sempre que hem coincidit en un mitjà d’informació he trobat sempre en ell , no tan sols l’acolliment professional  ans el que és més remarcable, l’immens respecte per el paper d’aquells que com un , intenten aportar aquella vessant , en aquest cas cultural i artística , que tantes vegades és inabastable en els mitjans generalistes.

El seu paper a m1tv crec que ha estat exemplar. La seva saviesa en recuperar el to local i comarcal de l’emissora , trencant la fredor oficialista del seu predecessor , va aconseguir que m1tv tornés a ser allò que havia perdut que era ni més ni menys que la seva senya d’identitat, que no ha de ser altra que el de la televisió de proximitat.

La seva dimissió en veure el que s’acostava. El fet de deixar mans lliures per un nova etapa que ell , per honestedat i professionalitat , no podis dirigir de cap manera . El seu posat mereix tota mena de felicitacions per una dignitat que en moments com ara sembla perduda en els camps públics.

Per això i per molt més , per haver pensat que un encara tenia un paper en l’àmbit de la informació cultural local, i per altres coses que no venen ara al cas, gràcies Joan i saps que tots , els de dintre i els de fora, et trobarem a faltar.



ENRIC QUINTANA




Per la xarxa social m’assabento de la mort d’Enric Quintana , el fotògraf del Mataró de la transició. L’home que va saber captar com pocs tot el concepte polític, social, cultural que bullia en aquell Mataró dels 70 i els 80 i que el va saber trametre amb saviesa i qualitat , en el sempre difícil paper del salt que significa la imatge com a tal i/o com informació.

Lamentablement desaparegut de fa anys del Mataró actual, molts hem pogut gaudir de les seves imatges mitjançant la xarxa i ens hem pogut retrobar amb aquell Mataró , país autònom , de capital el Canaletas.

Fa uns anys va lliurar a la ciutat el seu arxiu fotogràfic. Com sempre ja hem fet tard , però ara més que mai i com homenatge obligat  és el moment de l’exposició del que tots estem convençuts , és un immillorable arxiu per recordar i examinar aquell Mataró de fa trenta i .. anys que forma part de la raó de mots.

Adéu amic.