dissabte, de juliol 07, 2012

TRADICIONS DE SANTES






“Sortir al carrer es començar a sentir olor de Santes” , deia l’alcalde Mora en l’acte de lliurament de premis del Concurs de fotografia del Capgròs i en bona part tenia raó. Quan resten tan sols dues setmanes i  a bon segur també per el desig de vacances que crec tenim tots , - al menys jo les preciso de manera urgent -, el flaire de festa comença a aparèixer per arreu.

Una festa que ha aconseguit establir ja un seguit de tradicions que semblen invulnerables. Unes tradicions que a més de les pròpies de la mateixa festa tenen uns antecedents artístics amb el cartell i  l’exposició fotogràfica , que enguany agafa especial volada tècnica de la mà de Narcís Rovira i el seu treball amb fotografies de 360º , que dona una visió espaial que capgira amb la seva modernitat tecnològica tots els conceptes presentats fins ara.

Dos tradicions a les que comencen a afegir-se altres de paral·leles com son les del cartells alternatius i la del concurs de fotografia popular , curiosament organitzats per els dos setmanaris gratuïts que dominen a la ciutat com ho son respectivament “El Tot Mataró” i el “Capgròs” . Dos propostes alternatives que van agafant volada i que es bo tenir en compte.

Ja porta uns anys  ( quatre ) el Tot i el seu Concurs del “Cartell Alternatiu” i sembla haver trobat el seu espai. Cugat Comas m’avisava de la millora de nivell , el que és cert i un ho celebra, tot esperant que aquesta millora encara sigui mes positiva i evident en les properes edicions. Però potser per a mi el més important està en que la lectura comparada amb els cartells oficials segueix essent , ara per ara , demolidora.

Unes festes especials , com ho son Les Santes , precisen uns cartells especials , com ho son els cartells d’artista que amb la seva personalitat creativa defugen de les obres més estereotipades en el disseny , per més que a quest es vulgui amagar en la petita espurna d’un enginy localista. El Concurs del Tot, potser sense voler-ho reafirma la postura oficial, i jo que ho celebro.

Això no vol dir però, ans el contrari, que no s’ha de mantenir aquesta aposta, ja que la mateixa pot ser ben important  per poder descobrir nous creadors i dissenyadors  de qualitat.

El Capgròs ha celebrat enguany la segons edició del concurs fotogràfic popular. Un concurs que no vol assolir el nivell substitutiu del cas del cartell alternatiu i que en canvi vol potenciar la vena creativa i qualitativa de l’afeccionat popular a la fotografia . Potser per això , per aquest desig de caire popular , cal fer-hi un petit parell de retocs a les bases, potenciant aquesta arrel popular i impedint la presència d’autors professionals que , com enguany , aconsegueixen amb la facilitat que els hi dona el seu nivell, unes obres que obligatòriament han de ser valorades per el jurat.

Dos propostes diferents , de dos mitjans clau en la informació local, que en poc temps poden acabar essent , dos nous elements “tradicionals” en l’entorn festiu d’unes Santes que ja s’albiren properes en l’horitzó.