diumenge, de novembre 24, 2013

DECLARACIÓ DE MATARÓ. NAU GAUDÍ






La Nau Gaudí va ser protagonista ahir dissabte al matí,  d’un acte que crec hem de considerar històric , o al menys amb desig de ser-ho, com ha estat la signatura de la "Declaració de Mataró" per part de tots aquells que conformen el que Daniel Giralt-Miracle defineix com l’univers gaudinià, és a dir els propietaris ( particulars o institucions) dels diferents espais del genial arquitecte , als que cal afegir les institucions culturals (museus, universitat , col·legis oficials etc ..) amb elements referenciats al mateix Gaudí.


Un acte que va tenir  els nivells de gran dignitat que precisava. Molt ben muntat estèticament , amb elegància i senyorejant la Nau, tota la cerimònia va estar vestida de nivell, el que s’ha d’agrair. A més va mantenir el ritme ,que podia haver estat feixuc en els moments de les corresponents signatures , que va esdevenir planer i agradable per l’encert de les imatges i les paraules de Giralt-Miracle. Un acte que a més va tenir punt àlgid amb l’actuació, si es pot qualificar com a tal, del músic i compositor Joan Guinjoan que va elevar els ànims i els conceptes tan amunt com sols ho pot fer-ho l’art.

Una declaració, aquesta de Mataró, que com totes és un resum de principis i que per tant podria ser paper mullat però que estic convençut serà l’inici d’una convivència positiva d’aquest entorn gaudinià i que en conseqüència serà bona per l’art , la cultura , el país i Mataró.




Però a més i per el que pertoca a la nostre ciutat , aquesta declaració referma el paper actiu de Mataró i de la Nau que ha d’aconseguir  posicionar-se en la història del fer de l’arquitecte , ja que n’és la seva peça primigènia , i alhora cabdal per començar a entendre tota la geometria evolutiva que Gaudí du a terme en els seus treballs més espectaculars i coneguts.

Un acte que lamentablement no va acabar de cridar l’atenció del ciutadà que no va omplir l’espai, encara que com és habitual el tema de la comunicació pública del nostre govern ja sabem que no és pas notable i si més aviat deficitària. Però sigui com sigui, avui he visitat la Nau i el corrent de visitants era important com ja va ser ahir tarda, fet per el que ens hem de congratular.


Per això vull felicitar de manera intensa i efusiva al govern de la ciutat. Moltes son les vegades que discrepem en la manera de dur a terme l’acció cultural, però avui un s’ha de treure el barret , - i ho fa gustosament -, per remerciar l’acte i la posta en escena. Ahir va començar un nou camí per a l’art , la cultura i el patrimoni de Mataró i en ell ens hi hem de trobar tots, tot esperant i desitjant, que les següents passes siguin tan ben dutes a terme com aquestes iniciàtiques  que varem poder gaudir ahir.

Unes felicitats que alhora vull fer extensives a la regidora Montse López, responsable d’obres en els moments difícils. La senzillesa i el passar desapercebuda és el seu fort, però algú ha de recordar el seu gran paper quan es va trobar al damunt amb els problemes de la desaparició de diverses empreses embrancades en la seva restauració. Allà, la seva tossuderia , el seu seguiment dels passos a fer i la seva visió de futur i ciutat, van fer possible que la Nau Gaudí sigui avui un element patrimonial clau de la nostra ciutat. Però com que ella no ho dirà, bo és que algú remarqui el paper, que des de l'administració va fer la Montse López per que avui puguem gaudir da la seva exuberància. 

Ahir sens dubte haurà estat per a ella un dia important i per això valgui també la nostre pública felicitació.