divendres, de setembre 13, 2019

CAMISA HAWAIANA.



En els meus començaments en la crítica, la temporada artística , com els coles, començava el mes d’octubre i ho feia amb exposicions importants , era un bon espetec de bones inauguracions que cridaven l’atenció i esdevenien esquer per els afeccionats. Mica en mica , com si d’un canvi climàtic es tractés, aquesta inauguració ha anat avançant, ocupant el mes de setembre, però com si d ‘una pretemporada futbolística es tractés, ja no és amb una gran exposició, ans més aviat amb els reserves, els joves, o aquelles exposicions de compromís que té qualsevol espai públic o privat.

Això que confirmat amb l’exposició “L’expressionisme de la natura” que l’autora Mercè Flores, vinculada amb Llavaneres  per raons de molts anys de residència estiuenca, presenta en aquest mes a can Caralt.



Mercè Flores és una pintora que té en l’habilitat cromàtica la seva única virtut. Dispersa en el concepte, com mostrà en la seva autopresentació , traspua aquest sentiment cap a una pintura alegre i festiva però amb evidents mancances en el que pertoca l’equilibri compositiu,  l’harmonia gestual  i principalment el sentit creatiu com artista amb el que transport d’emocions implica.

Per a ella el color ho és tot, i a partir d’aquest s’autogenera la resta de l’obra, el que no és cert. El color és important però com a coadjuvant a una intencionalitat pictòrica que no sabem endevinar en el treball de Mercè Flores. El traç i l’aposta per un cromatisme quasi orgiàstic no és suficient per gestar una exposició interessant, encara que si que la seva solvència en el pictòric la deixa en una benvolent correcció.




Abans d’entrar a l’exposició vaig coincidir amb un amic llavanerenc, i en l’obligada xerrada de records de l’estiu, em comunicà que havia estat a Hawaii a on resideix el seu germà. En sortir el feed-back esdevingué immediat. Les obres de Mercè Flores som esplèndids estampats dignes d’uns excel·lents camises hawaianes , però és clar que aquí parlem d’art no de records turístics.

L’expressionisme de la natura. Mercè Flores
Can Caralt. Llavaneres
Del 6 al 29 de setembre de 2019