diumenge, de juny 03, 2012

PRESÈNCIA I ABSÈNCIA



                             


Fa unes poques setmanes que més de cinc cents mataronins s’aproparen al Clos Arqueològic de Torre Llauder. La gran majoria d’ells (polítics i gent de la cultura inclosos ) no havia entrat mai en aquell recinte emmurallat que guardava un tresor, per ells desconegut, com ho son unes magnífiques restes arqueològiques de l’època romana . El trist és que l’acte no era un acte inaugural i sí la celebració del seu 50 aniversari.

Deixant de costat l’evidència de la nefasta gestió de qui tenia cura de la seva acció cultural i que havia estat incapaç de “promocionar” tan noble espai entre els seus propis conciutadans , és obvi també l’existència generalitzada entre nosaltres d’un cert deix de menyspreu envers aquelles petites meravelles culturals que tenim a prop i a les que menysvalorem fins el fet de que les convertim com en “absents” en comptes de potenciar al màxim la seva “presència”.

Mentre en els nostres viatges tots som capaços de visitar “tresors” impensats que no son tals , d’acudir a museus , col·leccions , esglésies de tota mena, etc.... , mai tenim el moment d’apropar-nos a tresors magnífics que tenim a tocar i que desconeixem, o millor dit , que “oblidem”.

La capella dels Dolors , el poblat ibèric de Cabrera ,  els tresors modernistes de Mataró, Argentona i Canet de Mar , la Gliptoteca Monjo de Vilassar, el retaule barroc de Sta Maria d’Arenys de Mar que enguany acompleix 300 anys ... , i podríem afegir-hi elements prou destacats de tots i cadascun dels pobles de la comarca , son elements patrimonials de primera magnitud que a voltes no son reconeguts ni per els propis convilatans.

En uns moments en la que la globalitat i les noves característiques de la nostra comarca provoquen una desubicació envers les arrels més profundes , cal més que mai un apropament als orígens  i un reforçament de la identitat col·lectiva , i res millor per això que la força que ens dona la història i el patrimoni.

Potenciar entre nosaltres la “presència” de tant tresor “absent” ens enriquirà i enfortirà com  individus, comunitat i comarca. Cal fer-ho i fer-ho ja . No fos cas que dintre d’un temps no tinguem de lamentar la presència de la seva absència.


Article publicat aquest mes de Juny a "Tribuna Maresme".

(Les fotografies del post corresponen a "Torre Llauder" i al retaule de l'església de Sta Maria d'Arenys de Mar)