dissabte, de desembre 08, 2012

PETITS PLAERS , GRANS PLAERS . JOAQUIM BARTRA





Moltes son les vegades en que un es veu atrafegat per trobar el títol idoni al post. Avui estava clara la cosa i crec que és del tot escaient repetir el d’ahir mateix , dons visitar l’exposició que Joaquim Bartra presenta a l’Ateneu és un petit gran plaer , tant per el nivell de l’ exposat com per la intencionalitat crítica que amaga cadascuna de les peces exposades.

No puc negar que em sento orgullós d’haver estat en certa manera l’incitador de que Joaquim Bartra presentés la seva obra en públic. Tant ell com jo mateix , hem comentat varies vegades la incidència que va provocar la seva primera exposició a l’espai Capgròs , a les que n’han succeït ja unes quantes , en les que Bartra no ha perdut cap de les dues grans qualitats que atresora , com ho son la personalitat atípica del seu dibuix i la seva capacitat de la crítica reflexiva, ans el contrari, les ha millorat.





Bartra diu que dibuixa des de sempre, que sempre ha trobat el moment de descans per fer mirada a tot allò que està al seu costat. I quan diem “allò” , volem dir no tan sols a persones , fets o personatges , i sí també a circumstàncies que van més enllà del fet planer i corresponen a veritables reflexions de pes al voltant de la realitat política i social.


Avui de nou Bartra omple l’espai de l’Ateneu amb la seva personalitat. Les seves petites peces , que fàcilment podrien haver-se “ofegat” en l’amplitud de l’espai , suren perfectament amb el suport de la seva càrrega creativa. Seguint com sempre l’estilística de George Grosz , la seva evident referència estilística , Bartra l’amaneix en amb el concepte d’aquells dibuixants catalans d’ entre segles que van omplir de qualitat i intencionalitat  el gruix de revistes polítiques , humorístiques i satíriques del temps. Hereu d’aquells creadors , Bartra es mou hàbil ja sigui en el bigarrament del seus dibuixos de masses , sempre equilibrats i amb ritme , ja sigui amb les individualitzacions de les seves reflexions que van molt més enllà de l’aparença i obliguen a la més profunda de les lectures.


Amb tot això va confegint un seguit de peces que teixeixen  un atapeït entrellat en el que l’espectador queda joiosament atrapat en el desig de trobar el pensament , sempre enginyós i crític , per part de l’artista.

Hàbil, creatiu, crític, cínic, mordaç, amb un punt de mala llet , però alhora reflexiu, filosòfic, sensitiu i amb gran capacitat de trametre pensaments , Bartra ens demostra una vegada més que lamentablement el món de l’art no l’ha pogut gaudir amb plenitud , però llavors , a bon segur , que el Dret i la Justícia , haurien perdut un gran advocat.


Exposició que recomano amb plaer per a una lenta , detinguda i molt reflexiva visita.

Ateneu Caixa Laietana.
Joaquim Bartra. “Més dibuixos”.
Del 30 de Novembre de 2012 al 27 de gener de 2013