dilluns, de setembre 29, 2008

CARTELLS


La setmana passada us parlava de la molt agradable sorpresa que vaig rebre en veure uns cartells dels anys quaranta que valien del tot la pena. Parlava de la necessitat de que els mateixos romanguessin a la ciutat ja que eren una perfecte unió d’art i esport , alhora que esdevenien un perfecte exemple de la realitat publicitària i sociològica d’aquells temps ( anys quaranta).




Ara tinc a mans les imatges, juntament amb les d’altres cartells publicitaris que han aparegut entre el bon grapat d’obres de l’artista . Son unes altres veritables joies històriques de la publicitat comercial de Mataró que be podrien ser captivadores per a l’IMPEM.
Com a prèvia de tota la col·lecció que anirem engrunant en els propers dies vagin avui aquestes tres peces que parlen per si soles.

DESCONCERT

Els artistes plàstics estan vivint en un desconcert total davant les actuacions del Govern de la Ciutat.

Així el passat dijous restaven astorats davant la notícia de la presentació per part de Florenci Guntín de la Campanya de Bones Pràctiques Professionals , que té en el Codi de Bones Pràctiques el seu codi de llança.
Però , ho presentaven a qui?. He parlat amb un grapat d’artistes i ningú en sabia res. I molt menys de que aquell mateix dijous i l’endemà es celebrava a Can Xalant un seminari al voltant d’aquest codi.

A bon segur tant sols els artistes en clau art contemporani en tenien notícia , seguint el costum segregacionista habitual de la gent de l’IMAC.

Per altra costat avui mateix sortia a la llum la bona notícia de que el Ministeri d’Indústria subvenciona la rehabilitació de la Nau Minguell. Excel·lent notícia , però la sorpresa en llegir tota l’explicació ens deixa del tot bocabadats : A la Nau Minguell s’hi ha de posar en marxa un centre de coneixement relacionat amb la indústria audiovisual. Queda clar a més que aquesta és una direcció inamovible ja que les subvenciones van lligades “ a les noves tecnologies i les informacions”.

El Senyor Baron , el de compromisos que no promeses , ens deia en el seu programa electoral, traspassat després al Pacte de Govern , que :
faig dues propostes concretes pels professionals:
a.- La creació d’un espai on els artistes puguin instal·lar-se a un preu raonable per exercir la seva professió i crear sinèrgies entre ells.
b.- Impulsar la creació d’una empresa cultural que ajudi als artistes que comencen a conectar-se i introduir-se en els circuits comercials de l’art
Ambdós compromisos que no promeses , anaven lligats amb la Nau Minguell centre en que es concretava tot al voltant d’una joint-venture IMPEM / Cultura.

Ara ja ho veuen , res de res.

Per tant vull dir ben fort i ben clar que els artistes plàstics han estat enganyats una vegada més per part del Govern Municipal , i van... . A més vull reafirmar-me en aquest engany , ja que va existir una reunió amb un petit grup d’artistes que havia de servir per , fugint de les paraules teòriques , establir les necessitats pràctiques i reals d’aquells que n’havien de ser els seus usuaris. Els assistents a la reunió , entre ells jo mateix , ens hem convertit en els testimonis d’aquest burla.

Senyors Baron , Sr. Bassas, Sr.Pera . Sra.López ,Sra Romero, heu enganyat als artistes amb el tema de la Nau Minguell, essent evident que els artistes mereixen una explicació per aquesta nova aixecada de camisa.
Per el que a mi pertoca , ni la vull. He patit tantes aixecades de camisa en els darrers temps per part del Govern Municipal que el metge em demana que ho deixi ja, no sigui que el constipat es converteixi en crònic .

I ja se sap que amb la meva edat , és qüestió de cuidar-se.

PERE MÀRTIR VIADA . 3 ANYS.

Avui fa tres anys que en Pere Màrtir ens deixà, Com en poques ocasions és pot dir , sense mentir , que el seu record és absolutament inborrable.

1 comentari:

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Fantàstics els cartells! Llàstima que d'altres coses, de l'activitat cultural local, no ho siguin tant...

I pel meu "tocaio" Pere Màrtir Viada, una abraçada des de la Terra!