dimarts, de setembre 03, 2013

OBRA TROBADA. JOSEP SERRA






Fa justament un any que Josep Serra per a celebrar els seus 30 anys de vida expositiva es va llençar a l’aventura de realitzar tres exposicions alhora. Així dues sales de l’Ateneu, el museu del Càntir i la Casa Gòtica d’Argentona i exposava igualment a la Fundació Setba de Barcelona, van aplegar el més florit de la seva obra.

Una exposició de tal magnitud , que a més no tenia desig d’antològica ja que essencialment feia referència a la seva realitat més actual i immediata  havia de comportar per l’artista  no tan sols un esgotament creatiu, ans també una obligada i profunda reflexió del seu estat creatiu i principalment, del seu camí a seguir.

Ara ,just un any després, Josep Serra es destapa de nou amb la que és la seva actual mirada creativa. Ho fa a l’espai Capgròs tot oferint-nos un grup de pintures sobre cartró de tonalitat grisosa sota el títol de “Obra Trobada”. Un títol tan enginyós com potser enganyós. I dic això ja que hom que es dedica a la creació sap que les obres no es troben mai, és busquen i si hi ha sort apareixen. Un pot fer una “troballa” tècnica i fins i tot un truc creatiu per casualitat , però aquest fet difícilment establirà petja.

Josep Serra ha cercat amb delit el seu nou camí. L’explosió de la passada temporada va marcar un cert esgotament de l’expressionisme abstracte de caire radical, a la manera de Pollock , per entendre’ns i salvant les abismals distàncies. Aquella obra intensa, punyent, incisiva, amb una certa agressivitat de paleta, estava prop de l’esgotament i era difícil anar més enllà. Ara ens trobem amb la resposta al seu neguit.


Serra , tot mantenint el to i el signe d’identitat , sembla haver virat vers unes cadències més essencials i despullades de tot efectisme. Mantenint el gest , eix matriu sempre de la seva obra , estructura el treball d’una manera que podríem qualificar , i no és contradicció, d’expressionisme minimalista, per la limitació dels elements i l’asèpsia que sembla vol pregonar en el cert garbuix del seu treball. Una difícil contraposició a la que ajuda sens dubte la variació cromàtica de la seva paleta , en un cert oblit dels negres i vermells intensos i l’aposta per una gama de blaus més poètics i sensibles.

“Obra trobada” no és tan sols una magnífica exposició per la qualitat de les seves obres , ans també és una mostra cabdal en la carrera de l’artista. D’ella hauran de néixer les properes passes de l’autor que sols ell pot decidir. Però si l’opinió de la crítica serveix per quelcom , no ens hem d’estar de dir que el camí ara encetat és del mateix nivell qualitatiu i potser d’una major intensitat pictòrica que aquell que ens presentara ara fa un any.


Així doncs que tot queda clar. Una magnífica exposició d’un artista que ens demostra que el seu salt a primer nivell que aconseguí amb el seu recull, manté, ara i amb aquesta “obra trobada” , tota la seva vigència.

Felicitats