dimecres, d’abril 05, 2006

SOCIETAT , RELIGIÓ I CULTURA

Per raons de feina no he pogut assistir en aquests dies a dos actes que tenia apuntats com a preferents en la meva agenda. Per un costat la presentació del llibre de Margarida Colomer sobre la Guerra del 36 , que friso en llegir, i per l’altre a l’acte sobre Cultura Popular amb Ferran Bello. Dels dos en trobo notícia al capgros.com i em queda un mal neguit al cos.

En el primer cas per què penso que malgrat tot segueix existint una nebulosa que impedeix un criteri asèptic de la qüestió ( els comentaris semblen donar-me la raó) , i un que és de formació de Ciències encara segueix mantenint uns certs mètodes cartesians d’anàlisi.
Del segon, més proper i potser menys conflictiu, em neguiteja i molt , aquest apartat religiós que emana una bona part de l’Ajuntament. Un esperit , indiscutible en l’apartat personal, però molt més discutible quan es parla com a representant de la ciutadania.

No vaig entendre , de cap manera, el Pessebre en els baixos de l’Ajuntament el passat Nadal. Si entenc que l’Ajuntament assisteixi en comitiva a la Missa de Les Santes. Aquí representa a la ciutadania i per Nadal representa a les seves creences particulars. Per això em sorprèn i molt, alhora que discrepo absolutament d’elles, les manifestacions de Baron afirmant que la Setmana Santa de Mataró és un element de cohesió social. De veritat ho creu així?.

Sense qüestionar el fet religiós , en veritat la Setmana Santa respon al mateix, o és un ressò folklòric de velles enyorances?. Te alguna raó de ser el sarau mataroní amb uns protagonistes que en bona part ni creuen ni practiquen l’acte religiós del que son protagonistes?. I els que no creiem , ni en aquesta religió, ni en cap?.

Certament l’anàlisi no es pot fer en quatre ratlles d’un blog i en caldria la paraula directa , però bo seria fer esment , encara que sigui de trascantó, l’enquesta sobre “Joves Espanyols 2005” feta per la gens sospitosa Fundación Santa Maria , vinculada a la congregació dels Marianistes , que avui fa pública “El País”.
Els joves que es declaren catòlics baixen del 77 al 49% en una dècada. Per alguna cosa serà.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi pere pascual "pic", I was out surfing on the net looking for the lastest info on speeding ticket. Ok pic wasn't exactly what I was looking for but it got my attention and interest , now I see why I found your page when I was looking for speeding ticket anyway I'm glad I stopped by you have a great blog. Thanks for the read ...catch you later!