dijous, d’abril 15, 2010

D’EXPOSICIONS

En aquests propers dies en els que esperem que el temps millori per deixar instaurada definitivament la primavera i que per tant ens convidin a la passejada, vagi el meu consell de visitar dues exposicions que ben bé podrien passar desapercebudes i que paguen molt la pena. Son aquestes la de: ” República!. Cartells i Cartellistes ( 1931 – 1939 )” que s’exposa al Centre de Formació Tres Roques i la de Pere Fradera que es presenta en aquests dies de Sant Jordi a la llibreria Robafaves.




La primera d’elles vaig tenir ocasió de visitar-la quan es va presentar a Barcelona com un acte dintre de la commemoració del 75 aniversari de la República. Convertida en itinerant , arriba ara a Mataró per oferir-nos aquesta doble mirada històrica i artística d’un temps cabdal en la història del nostre país.

Per motivar la vostra atenció, ja que repeteixo, encara que no sé exactament quines son les obres que s’exposen a la nostra ciutat , sigui el boci que sigui , la mostra és interessantíssima , adjunto el resum oficial que ofereix el Museu d’Història de Catalunya , promotor d’aquesta exposició.

El cartellisme polític va ser un dels mitjans propagandístics més eficaços de la dècada dels trenta, al costat de la premsa escrita i la ràdio. Va ser una arma ideològica de primera línia, tant per a les dretes com per a les esquerres. Els cartells, editats per tota mena d’institucions, entitats i partits polítics, portaven diàriament i de manera efectiva el seu missatge a milers de ciutadans. Avui són un testimoni excepcional de la intensa activitat política i social, així com dels nous corrents artístics, d’una dècada decisiva en la història del segle XX.

A través dels cartells, l’exposició proposa un recorregut visual per la història del país durant la Segona República i la guerra civil. L’exposició està integrada per dos grans àmbits. El primer està dedicat a 'La República en pau', i parla de la proclamació del nou règim, els estatuts de Núria i del País Basc, les eleccions al Parlament de Catalunya i les institucions d’autogovern, el teixit cultural i associatiu, la premsa, les eleccions a Corts de novembre de 1933, els fets d’octubre de 1934 i les eleccions de febrer de 1936.


El segon àmbit, 'Guerra i revolució', mostra des de la sublevació militar de juliol de 1936 fins a l’ocupació franquista de Barcelona el 1939. Entremig s’escolen prop de tres anys de guerra i revolució que van afavorir una abundant propaganda i contrapropaganda que molt sovint tenia en els cartells un dels principals suports físics. El Sindicat de Dibuixants Professionals, la defensa de Madrid, la premsa, l’Exèrcit Popular, la lluita contra el feixisme, les consignes mobilitzadores, les Joventuts d’Esquerra, la vida cultural al front i a la rereguarda i l’ocupació de Catalunya són, entre d’altres, alguns dels motius que van donar lloc a cartells de gran atractiu visual que han esdevingut icones de tota una època.




L’altre exposició que cal recomanar és la que Pere Fradera presentarà en aquests dies a la llibreria Robafaves com a complement a la seva acció artística d’haver creat el punt de llibre que ofereix la llibreria , seguint anteriors experiències amb els noms de Martí Anson i Ivan Jordà com a protagonistes.

Pere Fradera és un excel•lent pintor , encara que el seu reconeixement públic està més en la cara del seu paper com a dissenyador. Això fa que encara que ha dut a terme exposicions tan interessants com les realitzades al Museu Monjo, al del Càntir ( fotografia) o a Can Palauet, i que una obra seva va ser escollida per l’Alcaldia com a felicitació nadalenca , el seu treball és massa desconegut dels bons afeccionats i dels ciutadans en general.

Potser per això , encara més intensament vull recomanar aqueta mostra especial de la que no vull fer judicis previs ja que encara no he vist el que presentarà , però sabedor del seu fer estic del tot convençut que visitar els seus treballs és una aposta a cegues amb seguretat total.

Una exposició a la que es donarà obertura aquest dissabte a les set de la tarda, en iniciar-se els actes que organitza la llibreria a l’entorn de Sant Jordi. Una inauguració amb la píndola de la sorpresa del seu personal punt de llibre i que un estarà ben joiós de ser-ne el presentador.


Dos exposicions que podrien passar desapercebudes per la seva manca de publicitat. En el cas de Pere Fradera no serà així ja que el lligam Sant Jordi / llibre / Robafaves fa que hom , en un moment o altra ens passarem per la llibreria del Carrer Nou , però que en el cas dels cartells republicans podria quedar absolutament en l’oblit.

No fa molt que expressava la meva opinió al voltant de la poca encertada publicitació dels actes de Tres Roques. Aquesta exposició n’és un exemple ben clar. Cartell molt poc encertat , gens atractiu, molta lletra però poca definició. Però el que es pitjor que no he trobat cap referència a l’exposició, - que es va inaugurar el passat dilluns -, en cap dels medis informatius digitals de la ciutat ( Tot Mataró, Mataró Ràdio , Capgròs ) convertint –la així en inexistent.

Crec que en general, i en aquest cas de manera més intensa encara , caldria fer un esforç comunicatiu per fer que exposicions com aquesta quedin en l’oblit i la inexistència, per una gens adequada difusió de la seva importància. Tres Roques encara és desconeguda d’una gran majoria el que fa que no existeixi la rutina de la visita.

Sigui com sigui , aquí queda el consell: Cartells de la República i Pere Fradera , dues exposicions peculiars que un no s’ha de perdre.