dilluns, de juliol 17, 2017

FHARENHEIT 451 A CABRERA DE MAR.

Sols als lectors més joves d’aquest blog, el títol d,aquest post els hi pot sonar a estrany. Qualsevol d’aquells que ja som granadets, recordem com a mítica la pel·lícula de François Truffaut estrenada el 1966 i protagonitzada por Oskar Werner, Julie Christie, y Cyril Cusac,  basada en la novel·la homònima de Ray Bradbury en la que ens situava en una societat de futur en al que l’accés als llibres estaria prohibit essent delicte la seva possessió i lectura, per el que eren cremats tots aquells exemplars que eres trobaven.

Soc dels que penso que  a forces polítics els hi agradaria en part que aquesta situació succeís ,convençuts com estan de que la cultura és perillosa per els seus interessos ja que qualsevol , tot llegint, pot trobar aquella palanca, potser no per capgirar el món , però si per canviar les coses més properes. No penso que cap d’ells estigui de regidor a Cabrera , població que moltes vegades ha tingut cura escrupolosa de la mateixa, però el succeït que em permet titular el post com ho he fet, es demostració de que el consistori s’ha lluit i de mala manera , fen tel més espantós ridícul, no cremant llibres però si fent-ne fonedís un de magnífic i amagant-lo dels seus ciutadans com si fos eina de destrucció massiva.

Així durant la passada Fira Iberoromana de Cabrera de Mar es va posar a la venda un llibre titulat Arqueologia a Cabrera de Mar. Ibers. Romans”que és una guia explicativa de les principals descobertes arqueològiques fetes a la població. La publicació coordinada  per Josep M. Rovira Juan ha tingut la col·laboració desinteressada de  Rosa Isabel Garí (llicenciada en Prehistòria i Història Antiga i professora), Joan Francesc Clariana (doctor en arqueologia),  i Josep Vinyals (membre de l’històric grup de col·laboradors del Museu Arqueològic de Barcelona a Cabrera de Mar). de Barcelona a Cabrera de Mar). El llibre però ha estat retirat per l’Ajuntament i ja no és a la venda.

He tingut ocasió de veure i gaudir del mateix, i el més correcte seria escriure gaudir amb majúscules ja que el mateix és una petita meravella en la historiografia local de Cabrera , en especial en el que pertoca al tema arqueològic. Essent com soc, profà en la matèria , no puc valorar amb justícia i equitat el nivell dels escrits presentats, però coneixedor de la sapiència de qui els signen no em queda cap més solució que creure que estan en els camins de l’excel·lencia. A més a més , tota la part visual és magnífica, fotografies, infografies i molt espcialment tot l’apartat de 3D que permet de forma directe , visual i didàctica penetrar en aquella estructura de societat i veure els seus usos i costums. I està fet de manera perfectament atractiva tant per els infants com per a qualsevol persona encuriosida en el tema. Un llibre que sols pot ser qualificat com a magnífic i que hauria d’estar present en totes les llibreries de les famílies de Cabrera.

Llavors , quina ha estat la causa d’aquesta retirada oficial de la publicació?.
Segons Jordi Mir, alcalde de Cabrera , en informació al  diari El Punt Avui, (21/6/17),  ha explicat que la regidora hauria “envaït competències de l’Àrea de Patrimoni i sense la supervisió de l’arqueòleg municipal” el que ha provocat la “pèrdua de confiança” en Maria José Cortada, regidora de Serveis a les Persones, Promoció Econòmica i Sanitat,  que alhora  és parella del coordinador del llibre, per no haver seguit ”els tràmits reglamentaris”, fets per els que s’ha sentit obligat a procedir a la retirada del llibre, el que sembla implicar una oculta denúncia de tràfec d’influences.

Ja sabem que política i cultura no van mai de la mà, ans el contrari la veritable cultura ha de ser permanent corcó en l’actuació pública ja que caldrà sempre exigir més cura i atenció per part de l’oficialitat envers cultura.

El que no pot ser és que una lluita larvada de poder entre partits, la burocràcia funcionarial d’un organigrama en el que l’ego mal entès d’algú que se sent ofès davant d’un magnífic treball que ell a bon segur, no ha sabut, volgut o pogut fer i que ara per salvar una dignitat professional que  creu malmesa, intenta salvar silenciant-lo. I per que no dir-ho l’habitual mesquinesa de poble petit , amb les rivalitats polítiques i personals, eternes i seculars , facin  que els veritables beneficiaris d’un llibre com aquest que no son altres que els ciutadans  estiguin impedits de gaudir-lo i formant-se, per una rancúnia  i un acció digna del Fahrenheit 451 amb el que titulem aquest comentari.


Res més ens queda a dir fora de felicitar efusivament als que han fet possible aquesta petita meravella que és “L’Arqueologia a Cabrera de Mar. Ibers. Romans”. Fer-ho per la qualitat del treball i per la seva generositat realitzant-lo de manera voluntaria i altruista. 
I al Consistori recordar que és de savis rectificar. Que no paga la pena per unes baralles domèstiques quedar, com  el que estan essent considerats ara mateix, uns asses més grans que el castell de Burriac que protegeix la població.

1 comentari:

Quim Graupera ha dit...

Lamentable tot plegat