dijous, d’octubre 03, 2024

PERE FRADERA I JORDI HOMAR INAUGUREN “LA MÚNDIA”

 

Obra de Pere Fradera

Obra de Jordi Homar


Mentre que per el món artístic mataroní corren rumors del tancament de la única sala professional d’art que hi ha a la ciutat, rumors que esperem fervorosament no s’acompleixin en realitat, de cop i volta apareix un nou espai expositiu, petit, acollidor i jo diria que de caire intimista en la lectura entre artista i públic.

Aquest espai es troba  a la Muralla de la Presó 11 baixos, i  esdevé un espai multidisciplinar en el que se’ns “convida a compartir “tresors”, en trobades puntuals, debats, xerrades, presentacions de llibres, de projectes, d’idees, lectures, mostres d’experiències, tertúlies literàries...”. Un espai polivalent culturalment al que li desitgem tota la sort del món i que tindrà com no el nostre recolzament.El seu nom  "La Múndia"

I per començar exposen a duo , els dos amics i companys de professió artística i d’ensenyament, Pere Fradera que presenta la mostra “Pancroma” i Jordi Homar amb “ Visions revisitades”, dues mostres ben personals però que estan lligades per el toc propi i en certa manera íntim, com de juguesca pròpia, que ambdues presenten.




I dic juguesca pròpia ja que en els dos casos ens trobem com davant d’un divertimento personal dels autors que ens el presenten en el desig de compartir-lo, sabedors de que la comunicació autor/espectador es realitzarà en plenitud en el decurs de la visita.




Pere Fradera ens indica que ha realitzat les seves obres amb retalls dels papers/cintes de colors que emprava quan el disseny no havia estat ocupat encara per els ordinadors. D’aquelles fulles/deixalles que tenia guardades en un calaix han aparegut aquestes veritables obres artístiques en les que l’autor, com en un joc personal, i amb l’elegància habitual present en quasi tots els seus treballs, estableix un diàleg formal amb l’espectador, donant-li a entendre que la bellesa, sigui natural o  creada, és un element important en el treball artístic Un pensament compartit per qui això escriu, el que li ha permès gaudir en plenitud d’aquesta nova faceta del bon artista i dissenyador que n’és en Pere Fradera.




Jordi Homar encara que es manté paral·lel amb en Pere Fradera en la dialèctica de la comunicació i la bellesa, te un to ben diferent en el moment de plasmar-ho. Per un costat és més clàssic en l’ús del dibuix, element molt important en el seu treball, però quan entra en el concepte i abandona els elements clàssics que hauríem de considerar més artístics, sap jugar en la diversitat, la barreja i una certa provocació per aconseguir fer reeixits els seus treballs, com és el cas que ara presenta.

En el cas d’aquesta exposició, l’autor realitza uns collages fusionant el gravats de l'Enciclopèdia iconogràfica de la ciència, la literatura i l'art (1844 - 1851) amb les imatges fotogràfiques del National Geographic (1998 - 2000). El xoc dialèctic entre imatges de dos segles diferents, que alhora parteixen d’una certa arrel comú, perfectament lligat en alguns casos, mentre que en altres sembla cercar el contrapunt, donen com a fruit una sèrie d’obres petites, potser massa al meu entendre, que criden l’atenció i generen reflexió.

Fradera i Homar, dos bons artistes amb les que s’inicia l’aventura de la Múndia , una aventura que desitgem sigui ben positiva per l’art local.

 

Pere Fradera / Jordi Homar. Pancroma /Visions revisitades

La Múndia. C. De la Presó 11 Mataró

Octubre de 2024