diumenge, d’abril 13, 2014

BARCELONA ES QUEDA ENRERA



Molts som els que de tant en tant apuntem al fb i a altres xarxes socials, la nota d’una exposició important que es fa en altre indret de l’estat o en altre racó de món ,alhora que maleïm la poca displicència de Barcelona , ciutat d’importància mundial en el rànking de visitants, per potenciar les grans exposicions com un element més de la seva oferta cultural que la converteix en ciutat desitjada.

Ha passat del tot desapercebut el magnífic article de Josep Playà, editat a La Vanguardia del passat dijous 10 d’Abril, article que us convido a recuperar quan pugueu, en el que explicitava amb xifres el que tots sabem, que no és altre cosa que el mal “estat” en la comparança, dels museus i les exposicions que es realitzen a Barcelona ,  fet que la rebaixa en la valoració global com a ciutat.

Així ens trobem que la llista de Museus més visitat està encapçalada per el Louvre ( 9.334.435 v.), al que segueixen el British Musuem ( 6.701.036) i el Metropolitan de New York ( 6.226.727) , als que segueixen la National Gallery de Londres , els museus Vaticans i la Tate Modern, també de Londres. El reina Sofía ocupa la plaça12 , amb 3.185.413 visitants ( el que fa l’exposició de Dalí), mentre que el Prado està en el lloc 18 , amb 2.306.966 visitants.

Per el que fa a Catalunya , la llista ve encapçalada per el Museu Dalí de Figueres ( lloc 40 i 1.333.430 visitants), el Museu Picasso ( lloc 71 i 911.342 visitants), Caixafòrum ( lloc 74 i 892.806 visitants), Macba 8 lloc94 i 643.274 visitants)i MNAC 8 lloc 97 i 635.197 visitants).
Les comparances son esgarrifoses si a més tenim en compte  que ens superen també l’IVAM (52- 1.163.419), el Thyssen ( 67 – 944.827) i el Guggenheim (70-931.015).

Això per no parlar de les exposicions de l’any que va encapçalada per la mostra de la Dinastía Zou al Nacional Palace Museu de Taipéi i en la que la mostra de Dalí al Reina Sofia ocupa la cinquena posició. La primera exposició de Catalunya és la dels autorretarts de Picasso al seu museu ( pos. 306) seguida per la de Meliès ( Caixaforum. Pos 329) essent la primera del MNAC , ”la batalla de Tetuán” ( pos  529) i la primera del MACBA , “Pintures de Lawrencw Weinwe” ( pos 587).  Abans de la primera exposició més visitada a Catalunya, n’hi ha 15 més de la resta de l’estat.

Certa,ment sols son xifres , però son tan remarcables que haurien de merèixer un anàlisi que depassés la comparança competencial del museus estatals i demés. El cert és que els Museu de Catalunya son poc visitats i les exposicions menys encara , malgrat que en teoria arriben al nostre país , en especial a Barcelona , un munt de turisme cultural.

Cal dons esbrinar causes i treballar per millorar la situació. Però per fer-ho cal per damunt de tot que existeixi una voluntat política i el clar pensament que la cultura que ofereixen els Museus és a bon segur un dels millors índexs de nivell que s’ofereixen als visitants.

Cal dons potenciar-los, augmentar el nivell de les seves exposicions, fer-los visibles als ciutadans i afavorir les seves visites mitjançant oportunes promocions que els converteixin en elements vius i no segueixin essent vistos com dinosaures ancorats en un passat que quasi ningú interessa. Però, ho farà?.

Si Catalunya pretén ser més gran encara , està obligat a fer grans els seus Museus i les mostres que en ells s’ofereixen. Un punt important que caldria tenir-lo en compte.

PS.- Per el que pertoca a Mataró, no fa falta dir res. Com era d’esperar no s’han fet públiques les xifres de visitants , a bon segur per el de miserables que deuen ser. I això que en el recompte es fan trampes constants. A Can Palauet es quantifica la gent que va a l’arxiu, a Ca l’Arenas la gent que va a conferències o jornades familiars , etc.

Malgrat això crec que és obligat que les dades siguin públiques. Ho seran ?. Crec que tots estem convençuts que no.