dilluns, d’abril 07, 2014

TEMPUS FUGIT / M|A|C




Capgrós.com fa avui una ampla crònica en relació a l’acte inaugural de l’exposició “Tempus fugit” que es realitzà el passat divendres. Una crònica que per el seu interès reproduïm a continuació.
‘Heu sabut posar en valor allò que tenim a casa’
L’alcalde Joan Mora destaca els vincles de Capgròs amb la ciutat i els seus artistes en la inauguració de l’exposició “Tempus Fugit”.

El món de la cultura es va donar cita divendres passat, dia 4, a l’Espai Capgròs en la inauguració de l’exposició ‘Tempus Fugit’. Una mostra que serveix per arrencar la celebració dels 30 anys de Capgròs, i que presenta obres de set dels grans artistes de la ciutat: Albert Alís, Josep M. Codina, Manuel Cusachs, Marta Duran, Ricard Jordà, Parés de Mataró i Perecoll. L’acte va estar presidit per l’alcalde Joan Mora, que va destacar el reconeixement que Capgròs ha exercit sempre amb el món de les arts plàstiques local. “Heu sabut posar en valor el que tenim a casa”, va dir Mora, reconeixent als artistes que des de l’Ajuntament “potser no us hem fet el reconeixement que mereixeu”.

L’exposició, patrocinada per IOTT (Institut Oftalmològic Tres Torres), recull dues obres de cada un dels set artistes, una de fa 30 anys, coincidint amb el naixement de Capgròs, i una d’actual. Contraposades, permeten veure l’evolució vital i artística d’aquests creadors. “30 anys són un terme relatiu per a cadascú, però el més important és que els haguem viscut amb plenitud i sense penedir-nos de res”, va dir Joan Mora. Per aconseguir-ho, va afegir, cal haver fet les coses “amb tot el sentiment, ànima i orgull possibles”. Així ho han fet els artistes i també Capgròs durant aquestes tres dècades, segons va ressaltar l’alcalde. “Capgròs és  un referent de ciutat, que porta el nom de Mataró arreu, que és admirat a Catalunya com a gratuït de referència”, Mora va assenyalar “l’enorme esforç empresarial que hi ha al darrere perquè la gent trobi el valor en la feina que feu”. L’alcalde també va destacar la tasca del setmanari per “ser capaç de donar la volta a ‘capgròs’, aquesta paraula que era despectiva i que avui portem amb orgull”.


L'editor de Capgròs, Mateu Ros, va recordar "la gran vinculació de Capgròs amb l'àmbit cultural i social de Mataró". Uns vincles que, entre altres aspectes, es posa de manifest en la tasca de l'Espai Capgròs, que aquest 2014 celebra el seu 11è aniversari. "Més d'un centenar d'artistes de la ciutat i de la comarca han pejat les seves obres en aquestes parets", va recordar. Ros va apuntar que amb aquesta inauguració arrenca la celebració del 30è aniversari de la revista. "Volem seguir fent camí, amb la confiança que tots ens seguiu donant. Aquest és el sentiment que tenim avui tots els que estem al darrere de Capgròs envers la ciutat i la comarca", va assenyalar. 

Artistes compromesos
Prèviament, el crític d’art Pere Pascual, coordinador de l’exposició Tempus Fugit, va destacar la implicació dels artistes en aquesta motra. “S’han compromès en el projecte des del primer moment, i han presentat obres clarament diferenciadores de les seves etapes”, va dir. Pascual va apuntar que els artistes, amb les seves obres, són “els únics capaços de fixar el present, un moment determinat que fa de frontissa entre el passat i el futur”. L’exposició presenta “14 d’aquests moments determinats on es mostra l’evolució artística i personal de tots aquests creadors”.

Pascual va aprofitar per apuntar que una de les lectures que es pot fer de Tempus Fugit és “la reivindicació de la plàstica com un element potent i actual”. El crític d’art va destacar que l’obra i la vida dels set artistes són exemples de “fidelitat, identitat, treball i constància”, lligant-ho amb la campanya al voltant dels valors que la ciutat promou enguany. “Seria bo que l’Ajuntament retornés d’alguna manera als artistes aquests honors que ells rendeixen a la ciutat”, va afegir, llançant un guant que posteriorment l’alcalde va recollir.


M|A|C

Davant de diversos testimonis, l’alcalde Mataró Joan Mora va afirmar “aquesta exposició l’hauríem d’haver fet nosaltres” en el clar sentit de l’ideari de ciutat que “Tempus Fugit” comporta. Davant d’aquesta afirmació poc em va costar recordar-li que el projecte havia estat enviat al M|A|C   en el que pertoca al seu ideari inicial amb 24 artistes. Joan Mora va fer evident el seu interès , remarcant que una exposició com aquesta calia a la ciutat i que faria les consultes pertinents per conseguir que el projecte fos una realitat, remarcant el seu interès i la seva idea de ciutat.

Avui , aquesta tarda a las 19.34 hores he rebut el següent mail del M|A|C

Benvolgut Sr. Pascual,
hem rebut a l’adreça electrònica del M|A|C a l’apartat “Tens un projecte” a nom seu i amb el títol Tempus fugit una proposta d’exposició.
Tal i com anuncia el web, convidem a fer propostes que puguin encaixar amb el projecte. En aquest sentit, estarem encantats d’atendre els artistes participants que puguin necessitar pels seus treballs l’ús del M|A|C Lab o del Centre de Documentació, per a la qual cosa poden adreçar-se a nosaltres directament.
Gràcies pel seu interès.
Atentament,
Mataró | Art | Contemporani

De moment no vull fer comentaris , que a bon segur temps hi haurà. Sols reprodueixo el concepte de projecte establert en el web alhora que penso que encaixa en tot amb el projecte presentat. I si no és així  m'agradaria que algun responsable m'ho expliqués.

El M|A|C es defineix com a projecte cultural que té com a objectiu desenvolupar programes de recerca , producció i exhibició de projectes artístics contemporanis duts a terme per creadors i professionals locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.

El M|A|C vol ser un laboratori de creació, un espai per a la producció i transmissió de les pràctiques artístiques contemporànies que doni visibilitat als processos de creació, propiciï exposicions i activitats per a diferents públics i activitats pedagògiques diverses.

 El M|A|C, tot i que en un emplaçament disseminat, vol situar el projecte al nucli de la vida cultural de la ciutat i implicat amb els públics (especialitzat, potencial i virtual), amb el propòsit de consolidar-lo com el laboratori dels artistes i l’espai d’exhibició i divulgació de l’art contemporani.

Repeteixo que temps hi haurà de dir més coses. Ara sols resta esperar . Cultura ha fet el que tots sabíem faria, cap sorpresa doncs. Ara el tema està a les seves mans alcalde Mora. Espero que les paraules en que afirmava que l’Ajuntament no havia fet el reconeixement que es mereixien els artistes tindran prou sentit de justícia com per analitzar una decisió que lamentablement , i per part meva , sols es pot entendre des del partidisme i l’habitual actuació genocida de Cultura vers la plàstica mataronina.