dissabte, d’abril 23, 2022

MARTÍ ROM . 50 ANYS D’ART. MUSEU MONJO

 



Com comentàvem en l’anterior post de Carme Porta. Catalunya n’és ple de bons artistes , absolutament desconeguts de la mass mèdia i que tan sols han aconseguit  un cert renom entre els artferits i amants de fugir del noms més coneguts i preestablerts. Potser només  les fundacions dels col·leccionistes Bassat i Vila Casas els hi presten una certa atenció el que és una absoluta llàstima.



Un exemple ben avinent és el cas de Martí Rom, artista essencialment escultor però que ha tocat tots els pal de l’auca artística i que ara en motiu de complir 50 anys  d’activitat  artística ha decidit presentar un recull de caire antològic que pugui resumir la seva carrera . A tal fi omple a rebentar els espais del Museu Monjo a Vilassar confegint una exposició d’alt nivell amb un però molt important  com ho és que els arbres no permeten veure el bosc, és a dir que la gran quantitat d’obra presentada impedeix gaudir-la de forma individualitzada i admirar la gran qualitat que atresora, el que és una llàstima vist el nivell del presentat.



Martí Rom començà la seva carrera  artística els anys 70 i en les primeres dècades establí el seu fer al voltant del mon conceptual que en certa manera era el dominant del moment. D’ençà aquells inicis la seva trajectòria  ha esta una constant evolució envers un  art que podríem definir com “objectual”, ja que els objectes creats o modificats , realitzats habitualment amb elements i objectes recuperats i reciclats artísticament per l’autor estableixen l’eix del seu discurs artístic. Tot en una mena d’evolució d’un cert “art pòvera”



Un discurs que assoleix poètica o crítica segons el moment i que manté com a fars d’inspiració dos noms mítics de l’art català que per la seva relació han tingut gran influència en ell. Per un costat  Joan Miró, amb qui estableix contacte per la relació familiar existent com a  membres de al comunitat del Montroig del  Camp, i l’altre Joan Brossa amb qui manté forts vincles d’amistat.



Aquest referències i la seva curiositat natural gesten una creació rica, variada i d’amplíssima versatilitat , que conjugada amb l’habilitat tècnica i escenogràfica de l’autor donen com a resultat  aquest amplíssim ventall de possibilitats que s’evidencien en aquesta mostra  de celebració del seu matrimoni amb l’art.



És evident que aquesta exposició que avui comentem és de recomanable visita tan per la qualitat del presentat com per la possibilitat d’endinsar-nos en l’interior d’un autor immerescudament massa desconegut, però això no ha  d’obviar el lament de que la mostra no sigui més esponjada permetent una vista molt més individualitzada del presentant, defugint d’aquest excés que enfarfega i limita  la visió i la comprensió de l’obra d’aquest interessant artista, com ho és, sens cap mena de dubtes, Martí Rom.

 


Martí Rom 50 anys d’Art

Museu Monjo . Vilassar de Mar

Del 10 d’abril al 12 de juny de 2022